Hallituspuolue keskustan kansanedustajan, eduskunnan suuren valiokunnan jäsenen Jouni Ovaskan mielestä Suomen täytyy olla valmis kaatamaan esitetty Euroopan 750 miljardin euron elpymisväline, jos sitä edistetään nykymuodossaan.

Ovaska vetoaa tiukan linjan puolesta tiedotteessaan.

”Mikäli Suomi ei saa läpi vaatimiaan muutoksia välineeseen eli avustusmuotoisuuden muuttamista lainamuotoiseksi, paketin koon pienentämistä, lyhyempää voimassaoloaikaa sekä pidättäytymistä mahdollisimman tarkkaan sovituissa säännöissä, Suomella on oltava valmius kaataa esitetty paketti”, kansanedustaja sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti keskiviikkona hallituksen kannan, jonka mukaan Suomi ei ole valmis hyväksymään elvytysrahastoa esitetyssä muodossaan. Pääministeri kertoi, että hallitus haluaa elpymisvälineeseen useita muutoksia, ja on etsinyt EU:n neuvotteluihin kumppanuuksia muun muassa niin sanotun ”nuukan nelikon” maista.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kommentoi torstaina julkaistussa Uuden Suomen haastattelussa lähtökohtia EU:n ensi viikon neuvotteluihin. Hänen mukaansa Suomi katsoo, että pakettiin sisältyvän suoran tuen määrää pitäisi pudottaa kaavaillusta 500 miljardista eurosta ja vastaavasti lainaosuutta tulisi nostaa 250 miljardista eurosta. Tämä on eduskunnan suuren valiokunnan vahvistama neuvottelukanta. LUE LISÄÄ:

Ovaska muistuttaa, että elpymistoimien kokonaisuudessa on tähän mennessä luotu mekanismeja, joilla euromaat voivat hakea lainaa tukivälineistä. Lainoille ei ole ollut kysyntää.

”Innostusta lainanottoon ei ole ollut, kun saatavilla on mahdollisesti avustusta. Lainaehdoissa on lisäksi kovat ehdot. Missä vaiheessa maat ovat valmiita suitsimaan harmaata talouttaan ja verojärjestelmiään?” Ovaska kysyy.

Ovaska viittaa tiedotteessaan myös EU-komission talousennusteeseen, jossa Suomen ensi vuoden talouskasvu arvioidaan hitaimmaksi EU-maissa. Komissio ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna vain 2,8 prosentilla.

”Suomenkin talouskasvu voi piristyä nopeammin, jos muu Eurooppa elpyy. Se ei silti poista elpymisvälineen perustavanlaatuista ongelmaa”, Ovaska sanoo.

LUE SEURAAVAKSI: