Suomen vaatimus EU:n 750 miljardin euron elpymisvälineen pienemmästä koosta ja lainapainotteisuudesta ei näkynyt, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel perjantaina esitteli oman ehdotuksensa elvytysmallista ensi viikon huippukokoukseen.

Marinin hallitus on aiemmin ilmoittanut, että Suomi ei voi hyväksyä komission esittämää elvytysvälinettä sellaisenaan. Michelin ehdotuksessa Suomi saa pieniä myönnytyksiä muun muassa tukien allokaatio- eli jakokriteereissä, mutta suurimmat vaatimukset jäävät huomiotta.

”Ei, ei, ei”, kommentoi hallituspuolue keskustan kansanedustaja, EU-asioista vastaavan eduskunnan suuren valiokunnan jäsen Jouni Ovaska Twitterissä.

”Niukka nelikko ostetaan hiljaiseksi mutta Suomen kantoja ei ole huomioitu.”

Niukan nelikon ”hiljaiseksi ostamisella” hän viittaa jäsenmaksupalautuksiin, jotka tiukan linjan maat Itävalta, Ruotsi ja Alankomaat saisivat Michelin ehdotuksen mukaan pitää. Alankomaat, Itävalta, Ruotsi ja Tanska saavat vuosittain alennuksia EU-jäsenmaksuihin kuten myös Saksa, joka ei tosin kuulu vastahakoiseen niukkaan nelikkoon. Alennuksista huolimatta niiden nettomaksuosuus on suurempi kuin esimerkiksi Suomen.

LUE LISÄÄ MICHELIN EHDOTUKSESTA:

Ovaska vaati aiemmin tällä viikolla hallitusta olemaan valmiudessa myös kaataa elvytyspaketin, jos Suomen vaatimukset eivät toteudu. LUE LISÄÄ: