Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä täsmentää aiempia kommenttejaan jalkapantavalvonnasta. Kärnä ja vihreät ovat kiistelleet pitkään siitä, sovittiinko hallitusneuvotteluissa jalkapantavalvonnasta vai ei.

Vihreiden näkemys on, että neuvotteluissa sovittiin loppujen lopuksi teknisestä valvonnasta. Tätä tukee Uuden Suomen haltuunsa saama sisäisen turvallisuuden neuvottelupöydän esityslista, jossa on mukana teknisen valvonnan käytön laajentaminen.

”Korjaan sen verran jalkapantakeskustelua, että tekninen valvonta voi toki olla muutakin. Jos kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneille halutaan esim. kaulapantoja, niin sekin varmasti käy. Kyseessä on henkilöön kiinnitettävä paikannuslaite, jota ei voi irrottaa huomaamatta”, Kärnä tviittaa.

Vihreistä on kommentoitu, että tekninen valvonta voi olla muutakin kuin jalkapannan käyttöä.

”Jalkapannasta ei ole sovittu. Vaan teknisestä valvonnasta, joka voi olla esimerkiksi puhelimen paikannustiedon seuraaminen tai jokin muu keino. Ja tosiaan ainoastaan silloin kun turvaamistoimenpiteiden käytön edellytykset täyttyy. Ei missään muussa tilanteessa”, samassa neuvottelupöydässä hallitusneuvotteluissa istunut kansanedustaja Jenni Pitko (vihr) kommentoi Twitterissä.

Pitkon mukaan jalkapantavalvonnasta ”ei ole sovittu virallisesti eikä epävirallisesti vaikka siitä erään puolueen aloitteesta kyllä neuvotteluissa keskusteltiinkin”.