Keskustan ministeri vakuuttavat, että hallitus on sitoutunut säilyttämään Suomen metsät ”suurena hiilinieluna”. Tästä huolimatta puolue vastustaa metsänhakkuiden vähentämistä. Turpeen käytöstä ollaan keskustalaisten mukaan pidemmällä tähtäimellä luopumassa, mutta biopolttoaineita puolue pitää yhä oikeana linjana.

Keskustan ja hallituksen metsäpolitiikka nousi maanantaina esiin IPCC:n ilmastoraportin myötä. Istuva hallitus on lisännyt metsänhakkuita, ja tämän aiheuttama hiilinielujen supistuminen tarkoittaa sitä, että Suomen nettopäästöt eivät muista päästövähennyksistä huolimatta ole pienentymässä seuraavan vuosikymmenen aikana.

Muun muassa ympäristöjärjestö WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder jakoi Twitterissä Uuden Suomen uutisen , jossa vihreä kansanedustaja Satu Hassi kritisoi keskustan linjauksia. Hassin mukaan turpeenpolton alasajon aikataulu ja hiilinielut ovat kaksi ilmastopolitiikan kipupistettä, joista keskusta ei halua puhua.

”Keskustapuolueen poliitikkojen on todella vaikea tunnustaa sitä, että se linja, mitä keskustapuolue nyt hallituksessa ajaa, johtaa metsien hiilinielujen pienenemiseen ja että se on ilmaston kannalta huono asia. Nykyhallituksen suunnitelmilla metsien hiilinielut pienenevät niin paljon, että se tekee tyhjäksi kaikilla muilla alueilla tehtävät päästövähennykset”, Hassi sanoi US:n haastattelussa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vastasi Rohwederin twiittiin.

”Hallitus on sitoutunut pitämään Suomen metsät suurena hiilinieluna. Muuten hiilineutraalius olisi mahdoton. Hiilen lopetus vaatii korvaavia investointeja, siksi asetettava selvä takaraja. Turpeen käytön ajaa alas päästökauppa portaattomasti. Toimimme päästökaupan vahvistamiseksi”, Tiilikainen linjaa.

Rohwederin mukaan turpeen käyttö olisi syytä lopettaa välittömästi sen sijaan, että odotellaan päästökaupan vaikutuksia.

LUE LISÄÄ: Satu Hassi: Tästä ministeri Tiilikainen vaikenee – Pääministeripuolueella kaksi pahaa kipupistettä ilmastopolitiikassa

Metsänhakkuiden määrissä keskusta ei kuitenkaan näe korjattavaa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) totesi Ylen aamutelevision haastattelussa, että Suomen metsätalous on kestävällä pohjalla. Myös biopolttoaineet, jotka asiantuntijoiden mukaan voivat olla jopa haitallisempia kuin fossiiliset polttoaineet, ovat Lintilän mielestä yhä oikea suunta energiapolitiikassa.

Ympäristöministeri Tiilikainen kommentoi metsien hakkuita Helsingin Sanomien kyselyssä. Hänen mukaansa hakkuita ei ole syytä vähentää, vaikka niiden lisäämistä on muun muassa IPCC:n raportin valossa kritisoitu. Tiilikaisen vastaus on selvä ”ei”, mutta hänen kommenttinsa korostaa tästä huolimatta hiilinielujen tärkeyttä.

”On tärkeää pitää huolta siitä, että metsien kasvun ja puun käytön suhde pysyy oikeana. Puun käyttö on sovitettava kasvun rajoihin, jotta huolehdimme samaan aikaan luonnon monimuotoisuudesta, ihmisten virkistystarpeista ja siitä, että riittävä nielu säilyy myös tulevina vuosikymmeninä”, Tiilikainen sanoo HS:lle.

YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas on puolustanut hallituksen metsäpolitiikkaa ja hakkuita. Hän lausui taannoin MustReadille, että ”ilmastonmuutoksen kannalta ei ole ongelma, vaikka hiilinielu tulevan kymmenen vuoden aikana pienenisikin, kunhan metsä joskus kasvatetaan takaisin".

Oppositiopuolueista muun muassa sdp:n Antti Rinne kannattaa HS:n kyselyssä hakkuiden vähentämistä.

”Asian­tuntijoiden arvio on, että me hakkaamme liian paljon suhteessa hiilinieluun. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että puun käyttöä kertakäyttötuotteisiin ja polttoaineisiin pitää uudelleen harkita”, Rinne sanoo lehdelle.

Lue lisää:

Luonnonsuojeluliitto: ”Kylmä suihku Suomen metsäpolitiikalle”

WWF: Sipilän hallituksella ”mahdoton yhtälö” bioenergiassa – ”Tuhoisaa luonnolle”