Keskusta palaa syyskuun puoluekokouksessaan K-linjalle, ainakin jos linja nimetään uuden puheenjohtajan nimen perusteella. Eroavan puheenjohtaja Juha Sipilän seuraajan paikasta kilpailevat Katri Kulmuni, 31, ja Antti Kaikkonen, 45, eivät ole saamassa haastajia.

Keskustassa pidetään hieman ongelmallisena sitä, että kaksi kärkiehdokasta ovat poliittisilta näkemyksiltään melko samanlaisia. Kolmatta ehdokasta kaipaa taustakeskusteluissa useampikin keskustavaikuttaja, mutta kukaan ei rohkene itse lähteä kirittämään Kulmunia ja Kaikkosta.

Kulmuni on Antti Rinteen (sd) hallituksen elinkeinoministeri, Kaikkonen puolustusministeri, ja yhteistyö hallituksessa voi vaikuttaa lamaannuttavasti molempien haluun nostaa profiiliaan toisen kustannuksella.

Kolmaskin pyrkijä on tosin ilmoittautunut kisaan, kristillinen saarnamies Jari Tasanen Hartolasta. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään mahdollisuuksia valtakunnanpolitiikassa marinoitunutta kärkikaksikkoa vastaan.

Tasanen ei pääse mukaan edes 10. elokuuta alkavalle puheenjohtajakiertueelle, jonka aikana ehdokkaat esittäytyvät kenttäväelle piirijärjestöjen väittelytilaisuuksissa. Keskustan sääntöjen mukaan kiertueelle pääsevät vain ne ehdokkaat, joilla on tukenaan ainakin yksi piirihallitus tai vähintään kymmenen paikallisyhdistystä.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo Talouselämälle, että tähän mennessä puolueen järjestöistä on esitetty puheenjohtajaksi vain Kaikkosta ja Kulmunia. Pirkkalainen sanoo myös, ettei hän ole edes kuullut muista ehdokkaista.

”Miksi kisa ei sytytä?”

Kaksikin puheenjohtajakandidaattia riittää vaalin järjestämiseksi Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. syyskuuta. Aika käy vähiin, mutta keskustan kentällä toivotaan yhä, että joku tunnettu poliitikko lähtisi mukaan kolmanneksi pyöräksi ja haastaisi kärkikaksikon.

Puolueen Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jussi Ylitalo yllytti keskiviikkona keskustan Suomenmaa-lehdessä mahdollisia puheenjohtajaehdokkaita aktivoitumaan ja lähtemään mukaan kisaan.

”Miksi keskustan puheenjohtajakisa ei sytytä? Miksi tämän enempää nimiä ei ole noussut listalle?”, Ylitalo kysyi. Hänen mukaansa mahdollisia haastajia voisivat olla toisen kauden kansanedustaja Petri Honkonen, 31, Keski-Suomesta, ja tänä vuonna ensimmäiselle kaudelle valittu Hilkka Kemppi, 31, Hämeestä.

Honkonen itse sanoo ymmärtävänsä Ylitalon huolia: ”Ymmärrän, että lisää ehdokkaita tarvitaan.” Hän kertoo myös harkinneensa kisaan lähtemistä, mutta päättäneensä jättää ainakin tämän kierroksen väliin.

Hänen mielestään kisa näyttää kuitenkin siltä, että puheenjohtajan paikka on jo ”aika lailla jyvitetty” kahdelle kärkiehdokkaalle, eikä kolmannella olisi hyviä mahdollisuuksia.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, satakuntalainen Eeva Kalli, 38, toivoo puheenjohtajakilpaan vauhtia: ”Toivottavasti kisa virkistyy, kun kierros varsinaisesti käynnistyy.” Kalli ei kuitenkaan itse aio yrittää puheenjohtajaksi.

Hilkka Kemppi on ilmoittanut olevansa kiinnostunut vain keskustan varapuheenjohtajan paikasta. Ensimmäisen kauden keskustalaisista kansanedustajista myös Joonas Könttä, 29, pohtii varapuheenjohtajaksi pyrkimistä - Kaikkosta ja Kulmunia hänkään ei ole aikonut haastaa. Kemppi kuitenkin kertoo nyt harkitsevansa kisaan lähtöä. LUE LISÄÄ: Yllätyskäänne: ”Valtava myrsky kentältä” – Nouseva keskustalainen harkitsee Kaikkosen ja Kulmunin haastamista

Jo aiemmin puheenjohtajaehdokkuudesta on kieltäytynyt muun muassa entinen varapuheenjohtaja Antti Kurvinen, 33, joka valittiin kesäkuussa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Leikin jättävät sikseen myös Kulmunin kollegat Lapin vaalipiiristä, Mikko Kärnä, 38, ja Markus Lohi, 47.

Kärnä perustelee kieltäytymistään Talouselämälle sillä, ettei hän halua ”hajottaa pohjoisen ääniä.” Hän lisää kuitenkin, ettei hän halua olla julkisesti kummankaan ehdokkaan kannalla.

”Synnit on sovitettu”

Talouselämän haastattelemien keskustan kansanedustajien ja puolueen taustavaikuttajien mukaan Kulmunin ja Kaikkosen poliittiset linjat ovat tosiaan melko samanlaiset, eikä kummankaan johtajantaitoja ole syytä erityisemmin epäillä.

Pieniä eroja toki löytyy. Pohjoisen edustajana Kulmuni korostaa aluepolitiikkaa enemmän kuin Kaikkonen, joka on syntynyt Turussa ja asunut pitkään Uudellamaalla. Toinen ero on kokemuksessa. Kaikkonen istuu eduskunnassa jo viidettä, Kulmuni vasta toista kautta.

Kaikkosella on taakkanaan vuonna 2013 langetettu viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio luottamusaseman väärinkäytöstä ns. Nuorisosäätiö-jutussa. Vaikka tuomiosta on jo kuusi vuotta, se nostetaan esiin aina kun Kaikkonen yrittää nostaa päätään keskustan rivistä.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Antti Kaikkonen kärsii Nuorisosäätiön töhnästä

Ex-ministeri asettui Antti Kaikkosen tueksi – ”Nuorisosäätiöllä lyö­ty jo riit­tä­väs­ti”

Kaikkosen kannattajien mielestä Nuorisosäätiö-leima voi kuitenkin olla jopa eduksi. ”Hänet on testattu kovissa paikoissa todellisten paineiden alla”, nimettömänä pysyttelevä keskustalainen arvelee.

”Synnit on sovitettu”, Kaikkonen sanoo itse.

Kulmunin kannattajat puolestaan korostavat sitä, että poliittisen ilmapiirin muutos suosii nuorta naista, varsinkin koska keskustan haastajaksi noussut vihreät on hyvin naisvaltainen puolue.

Keskustalle on käymässä hieman samoin kuin kokoomukselle, jonka nuorempaa kannattajakuntaa on jo pitkään valunut vihreisiin. Molemmat porvarilliset kansanpuolueet ovat puolestaan menettäneet vanhempaa väkeä, erityisesti miespuolisia äänestäjiä perussuomalaisille.

Nuorten, yleensä liberaalien naisäänestäjien suosion kalastelu ei siis ole automaattisesti voittava strategia keskustalle. Sekä Kaikkonen että Kulmuni kuuluvat karkeasti jakaen puolueensa liberaaliin siipeen, mikä hiertää keskustan vanhoillisempaa väkeä.

”Kolmannen ehdokkaan pitäisi olla selvästi konservatiivisempi”, sanoo pastori Pekka Aittakumpu, 38, keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Hänkään ei tosin itse aio haastaa keskustan kärkikaksikkoa.

Samoilla linjoilla

Kaikkosen ja Kulmunin poliittisten näkemysten eroja voi tutkailla hieman tarkemmin vaikkapa Alma Median vaalikoneen avulla. Kaikkonen paljastuu sen avulla hieman oikeistolaisemmaksi kuin Kulmuni, mutta yhtäläisyyksiä on enemmän kuin eroja.

LUE MYÖS: Mikä erottaa Katri Kulmunia ja Antti Kaikkosta? – Juha Sipilä on näkemyksissään seuraajaehdokkaitaan jyrkempi

Vaalikoneen mukaan molemmat puheenjohtajaehdokkaat haluaisivat muun muassa rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin, mutta sallia viinien myynnin ruokakaupoissa.

Molemmat ovat sitä mieltä, ettei uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi tarvitse asettaa aikarajaa muiden Pohjoismaiden tapaan. Samoilla linjoilla he ovat myös suhtautumisessa ydinvoimaan: viidennen reaktorin eli Olkiluoto 3:n jälkeen Suomeen ei heidän mielestään tarvita enää lisää ydinvoimaa.

Kumpikaan ei ole valmis ryhtymään kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen vuoksi.

Molemmat kannattavat vaalikoneen mukaan sotilaallisen yhteistyön jatkamista nykyisellään Naton ja USA:n kanssa. Hävittäjäkaupoista Kaikkonen ja Kulmuni ovat niin ikään samaa mieltä: koneita ei voi ostaa vähempää kuin puolustusvoimat haluaa.

Kunnon keskustalaisina molemmat tietysti kannattavat kotihoidontuen maksimiajan säilyttämistä kolmessa vuodessa, ja vastustavat vastikkeetonta perustuloa.

Verotus erottaa

Ja sitten ne erot. Vaalikoneen mukaan molemmat haluaisivat rajoittaa turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomeen, mutta perusteluista löytyy pientä eroa: Kaikkonen mainitsee ”onnenonkijat ja rikolliset”, joita ei pitäisi päästää maahan, Kulmuni puhuu ”hallitsemattomien pakolaisvirtojen” välttämisestä.

Kaikkonen arvioi itsekin Talouselämälle, että hän on maahanmuuttokysymyksessä hieman tiukemmalla linjalla kuin Kulmuni. Näiden vastausten perusteella voi ennakoida, mistä keskustan puoluekokouksessa syyskuussa todennäköisesti kiistellään: maahanmuutosta, maahanmuutosta - ja ehkä verotuksesta.

Kulmuni on vaalikonevastausten perusteella selvästi vasemmistolaisempi kuin Kaikkonen, etenkin jos verrataan ehdokkaiden suhtautumista verotukseen. Kulmuni kiristäisi pääomatulojen verotusta, mutta Kaikkosen kanta kysymykseen on neutraali, koska hän haluaa pitää Suomen verotuksen ”kilpailukykyisenä”.

Kulmuni ei halua luopua perintöverosta, Kaikkoselle sopisi ”asteittainen kevennys”. Kulmuni haluaisi nostaa vanhustenhoidon laatua vaikka verotusta kiristämällä, Kaikkonen taas empii ja toivoo työllisyyden paranemisen lisäävän verotuloja ilman uusia kiristyksiä.

Kolmas sukupuoli?

Kulmuni ei halua leikata sosiaalitukia valtion velkaantumisen vähentämiseksi, mutta Kaikkosen vastaus tähänkin on ”neutraali” – hän korostaa työllisyyskehityksen merkitystä. Kulmuni tekisi toisen asteen koulutuksesta täysin maksutonta, Kaikkosen kanta on neutraali.

Vaalikoneesta löytyy myös yksi arvokysymys, joka paljastaa Kulmunin hieman Kaikkosta liberaalimmaksi: ”Suomessa pitää hyväksyä virallisesti kolmas sukupuoli.” Kulmuni on väitteen kanssa samaa mieltä, mutta Kaikkosen vastaus on neutraali: ”Asiaa pitää selvittää.”

P.S. Muistutus nuoremmille lukijoille: Jutun alussa mainitulla K-linjalla tarkoitettiin lähinnä 1950–70-luvuilla Maalaisliiton eli Keskustapuolueen valtaryhmää, joka tuki varauksetta presidentti Urho Kekkosta. K-linjan kärkimiehiä olivat pitkäaikainen ministeri Ahti Karjalainen ja puoluesihteeri Arvo Korsimo.

LUE MYÖS: Keskustavaikuttaja Tytti Määttä tekee paluun, muttei lähde puheenjohtajakisaan – esittää yllättävää mallia keskustalle

Päivitys klo 9:54: Lisätty juttuun tieto, että Hilkka Kemppi harkitsee puheenjohtajakisaan lähtemistä.