Keskustan puheenjohtajakisaan tulee todennäköisesti uusi nimi maanantaina, sillä puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen pitää silloin tiedotustilaisuuden. Honkosen mukaan aiheena ovat Suomen Keskustaan liittyvät ajankohtaiset asiat.

Puheenjohtajakamppailuun ovat toistaiseksi ilmoittautuneet mukaan istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni ja ministeriksi palaava Annika Saarikko.

Puheenjohtajaspekulaatioissa pyörii edelleen myös eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen nimi.

Viikonloppuna sekä kansanedustaja Pekka Aittakumpu että ex-kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ovat toivoneet puheenjohtajakisaan konservatiivista vaihtoehtoa.

”Keskustan kannattajista huomattava osa on perinteisesti ollut uudistusmielisiä konservatiiveja. Mielestäni on edelleen aihetta kysyä, voisiko puolueen kannatuksen alavireisyys johtua ainakin osittain siitä, että konservatiivit eivät koe oloaan puolueessa kotoisaksi? Kansanedustajana olen saanut asiasta runsaasti palautetta”, Aittakumpu kommentoi mielipidekirjoituksessaan Suomenmaassa.

Anttilan mukaan useampi ehdokas estäisi puolueen jyrkän kahtiajaon, joka hänen mukaansa uhkaa keskustaa.

”Arvot ja aate yhdistävät keskustalaisia. Tänään yhteiskuntamme yltiöliberaalina aikakautena ne ovat vieläkin tärkeimpiä. Puoluejohdossa pitää olla myös arvokonservatiivien omaksi kokema johtaja”, Anttila kirjoittaa Twitterissä.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo kiinnittää huomiota negatiiviseen kampanjointiin keskustan puheenjohtajakisassa.

”Keskustan puheenjohtajavaaliin liittyvä negatiivinen kampanjointi alkoi Annika Saarikon ilmoitettua ehdokkuudestaan. Negatiivisen kampanjoinnin kohteena on Saarikko. Katri Kulmuni ei ainakaan samassa mitassa ole negatiivisen kampanjoinnin kohteena”, Paloheimo kirjoittaa Facebookissa.

Negatiivinen kampanjointi on hänen mukaansa kaksiteräinen miekka: se voi tuottaa kampanjoijien toivomia tuloksia, mutta voi myös saada aikaan vastareaktion, joka parantaa negatiivisen kampanjoinnin kohteena olevan asemaa.

Paloheimo nostaa esimerkiksi MV-lehden kirjoituksen, jossa Saarikkoa kuvaillaan ”kiihkeäksi maahanmuuton kannattajaksi”.

”Politiikan tutkija ei valikoi kiinnostuksen kohdettaan sillä perusteella, että pitää tai ei pidä kohteen toimintatavasta ja retoriikasta. Negatiivisen kampanjoinnin tarkoituksena on mustamaalata ehdokasta joko tosilla tai valheellisilla väitteillä. Linkitetty kirjoitus väittää muun muassa Saarikon haluavan islamisoida Suomen. Valeuutinen ja negatiivista kampanjointia”, hän vastaa kirjoituksessaan syntyneessä keskustelussa niille, jotka ihmettelevät tutkijan tarttumista MV-lehteen.

Alma Median vaalikoneen vastausten perusteella Kulmunin ja Saarikon välillä on selvä ero juuri maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä. Kulmunin mielestä Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Saarikko on eri mieltä.

Lue lisää: