Keskusta olisi sääntöjensä puitteissa voinut valita Juha Sipilälle seuraajan jo toukokuussa. Päätös valita uusi puheenjohtaja syyskuussa tuottaa ongelman myös hallitusta kokoavalle sdp:n Antti Rinteelle. Näin katsoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

”Se vaikuttaa tietysti hallitusneuvotteluihin, jos yhden pääneuvottelukumppanin puheenjohtaja on hämärän peitossa ja voi vielä sanoa, että puolueen linjakin on. Eihän se optimaalinen tilanne ole pääministerikandidaatille”, sanoo Jokisipilä.

Sipilä ilmoitti tiistaina jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden. Samalla koko keskustan puoluejohto totesi kansan osoittaneen keskustalle suunnan kohti oppositiota. Ovi hallitusyhteistyölle jätettiin kuitenkin raolleen.

”Se oli vähän kahtalainen kommentti. Toisaalta sanottiin täsmällisesti, että suunta olisi oppositioon vaalituloksen valossa, mutta tuo loppuhan muuttaa kaiken. Mielenkiintoisella tavalla sille tuli heti vastakaikua. Sekä Li Andersson (vas) että Pekka Haavisto (vihr) ilmoittivat, että Sipilän väistyminen helpottaa mahdollista yhteistyötä keskustan kanssa hallituksessa”, Jokisipilä sanoo.

”Kai nyt pohditaan kovasti, mikä olisi keskustan kannatuskehityksen kannalta vähemmän riskialtista”, hän jatkaa.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

Jokisipilä kertoo käyneensä heti läpi keskustan säännöt ja huomanneensa, että ylimääräinen puoluekokous Sipilän seuraajan valitsemiseksi olisi voitu järjestää selvästi aiemmin kuin syyskuun 7. päivänä, kuten puoluehallitus ilmoitti.

”Ylimääräisestä puoluekokouksesta kuuluu ilmoittaa vähintään kaksi viikkoa ennen puolueen pää-äänenkannattajassa”, Jokisipilä lukee keskustan säännöistä.

Keskustan ratkaisu viivästyttää seuraajan valintaa syyskuulle mietityttää Jokisipilää.

”Nyt meni viiden kuukauden päähän. Mikä pohdinta siinä sitten on takana? Kaiketi tässä halutaan käydä sisäistä keskustelua siitä, mikä puolueen suunta on. Alkiolaisuuden nimeen on vannottu jo pitkään tietyissä piireissä, ja että nyt on tehty liian oikeistolaista talouspolitiikkaa ja unohdettu maaseutu”, Jokisipilä toteaa.

”Varmaan nyt odotetaan julkisuudessa toistaiseksi pyörineiltä nimiltä vauhtia keskusteluun siitä, mitä keskustalaisuus ideologisen ajattelun on”, hän päättää.

Julkisuudessa pyörineillä nimillä hän viittaa etenkin viime kaudelle eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimineeseen Antti Kaikkoseen ja varapuheenjohtaja Katri Kulmuniin. Kimmo Tiilikaisen ja Tuomo Puumalan nimet ovat myös pyörineet spekulaatioitta, mutta molemmat putosivat eduskunnasta. Viime tammikuussa Ilta-Sanomien kyselyssä suosituimmaksi puheenjohtajakandidaatiksi noussut Annika Saarikko taas on kertonut odottavansa syysvauvaa.

Toistaiseksi kuitenkin vain Kaikkonen on ilmoittanut harkitsevansa ehdokkuutta ja odottavansa kentän ääntä, tarvitseeko ryhtyä vakavampaankin harkintaan.

”Nyt odottelen mielenkiinnolla, kuka käyttää lähiaikoina keskustan aatteen sisällöstä julkisuudessa puheenvuoroja”, sanoo Jokisipilä.

Rinteen hallituksen muodostamisen kannalta keskustan aikatauluun liittyy eräs pulma: kenen kanssa keskustassa nyt neuvotellaan? Maanantaina Rinne kertoi pyrkivänsä saamaan hallituksen kokoon toukokuun loppuun mennessä.

”Kyllä keskustassa puheenjohtajan ääntä käyttää syyskuuhun saakka Juha Sipilä. Ei ketään muuta ole, ketä sitä voisi käyttää. Vaikka hän on tällainen rampa ankka, niin hän on kuitenkin nimellisesti ja oikeasti puheenjohtaja. En tiedä, onko mahdollista valita hänen tilalleen joku käymään hallitusneuvotteluita”, Jokisipilä sanoo.

Eikö hallitusyhteistyöhön ryhtyminen keskustan kanssa siis olisi kuin ostaisi sikaa säkissä, kun uuden puheenjohtajan linjaa ei voida tietää?

”Näinhän se on. Kenelläkään ei ole tietoa, kuka on uusi puheenjohtaja ja mihin hän lähtee viemään puoluetta”, Jokisipilä vastaa.

Mahdollinen hallitusyhteistyö myös sitoisi uuden puheenjohtajan kädet hallituksen linjaan.

”Jos keskusta lähtee hallitukseen, se asettaa uuden puheenjohtajan mielenkiintoiseen tilanteeseen. Ne sitoumukset, joita hän joutuu lähteä puolustamaan, on tehnyt joku muu.”

LUE LISÄÄ:

Halla-aholla poikkeava tulkinta – Orpo: Puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Keskustan johto: Kansa osoittanut puolueen oppositioon – 9 ehtoa hallitukseen