Keskusta ilmoitti eilen tiistaina maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) suulla haluavansa Suomesta täysin soijattoman vuoteen 2025 mennessä. Julistus hämmensi, sillä monet tulkitsivat sen tarkoittavan myös ihmisravinnoksi tuotavaa soijaa.

Tilannetta pahensi Lepän avustajan kommentti Ylelle. Erityisavustaja Satu Haapaniemi vahvisti, että tarkoituksena on tehdä Suomesta soijavapaa niin, ettei sitä käytetä rehuna eikä ihmisten ravintona.

LUE LISÄÄ: Ministeri Leppä huolestui soijantuonnista: ”Suomesta täysin soijaton vuoteen 2025 mennessä”

Esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF toteaa, että suoraan ihmisravinnoksi käytetty soija on ympäristön kannalta erinomainen valinta. WWF:n mukaan valtaosa kaikesta soijasta käytetään tuotantoeläinten ravinnoksi ja vastuuttoman soijanviljelyn aiheuttamat ympäristöongelmat liittyvät nimenomaan lisääntyvään lihantuotantoon.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) avustaja Eeva Kärkkäinen oikoi käsityksiä keskustan kannanotosta jo iltapäivällä.

”Kyse nimenomaan rehusoijasta. Tässä on ilmeisesti väärinkäsitys”, Kärkkäinen tviittasi.

Asiaa täsmensi myöhemmin illalla myös itse ministeri Leppä, joka kommentoi asiaa Ylelle. Ministerin mukaan kannanotto koski pelkästään soijarehua. Hänen mukaansa soijan käyttöä tulisi kuitenkin pyrkiä korvaamaan tulevaisuudessa myös ihmisravinnossa.

”On Härkistä, kauratuotteita ja vaikka minkälaisia. Siltä osin kun pystytään korvaamaan, niin totta kai toivomuksena on se, että myös löytyy sellaisia innovaatioita, joissa pystytään korvaamaan myös muita rehuja. Mutta rehu on tämänpäiväisen ulostulon pääsääntö ja pääviesti”, Leppä sanoi Ylelle.

Tämän jälkeen esitystä kiitettiin myös vihreiden riveistä.

”Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän avaus siirtymisestä pois soijarehun käytöstä eläintuotannossa on hyvä ja kannatettava esitys”, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari tviittasi illalla.

Kari kommentoi soijarehun käyttöä jo viikonloppuna Amazonin sademetsän suurpalojen yhteydessä. Hän huomauttaa, että palojen taustalla on osaltaan rehusoijapeltojen raivaus.

”Myös Suomeen tuodaan brasilialaista lihaa, mutta ei kovin paljon. Lihaa selvästi suurempi kysymys on soijarehu. Brasiliasta tuotiin viime vuonna Suomeen yli 13 miljoonaa kiloa soijaa. Jos soijan söisivät suoraan ihmiset, yhtäkään metsää ei tarvitsisi polttaa eikä maailmalla olisi hätää. Mutta soijaa ei tuoda ihmisten ravinnoksi, vaan tuotantoeläinten rehuksi. Siksi soijaa tarvitaan valtavia määriä. Vain kuusi prosenttia maailman soijasta menee ihmisen ravinnoksi”, Kari totesi Facebookissa lauantaina.