Keskustanuorten pääsihteeri Antti Siika-aho sanoo Uudelle Suomelle, että Paavo Väyrynen pitää erottaa puolueesta, jos vastaavat ulostulot jatkuvat. Hän kertoo ”järkytyksekseen” lukeneensa Väyrysen tänäisen blogikirjoituksen. Väyrynen puolusti tänään Puheenvuoron blogissaan rasistisista kirjoituksista syytettyjä kuntavaaliehdokkaita.

Kristillisdemokraatit on poistanut vaalimainoksistaan neljä Terve Helsinki -liikkeen ehdokasta, jotka olivat tulleet listalle Väyrysen mukana. Väyrynen kirjoitti, että Terve Helsinki -liike ”ei tietenkään hyväksy juutalaisvastaisuutta eikä minkäänlaista rasismia”, mutta kristillisdemokraattien ratkaisu osoittaa, kuinka epäterveeksi henkinen ilmapiiri on Suomessa muuttunut”.

– Kysymys on ennen muuta suhtautumisesta maahanmuuttoon. Suomen liberaali linja on synnyttänyt maahanmuuttoa vastustavaa kansalaistoimintaa. Sitä ei haluttaisi hyväksyä, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue tarkemmin: Paavo Väyrynen puolustaa KD:n hylkäämiä maahanmuuttokriitikoitaan

Keskustan Helsingin piirihallituksen jäsen ja Kallion keskustalaisten puheenjohtaja Siika-aho katsoo, että kirjoitus oli varsin harkitsematon veto Väyryseltä. Hän reagoi heti Twitterissä kirjoitukseen.

– Inhottavaa puhetta Paavolta. Tällaista ei voi hyväksyä, hän tviittasi.

–Aivan selkeästi todellisuuden taju on kadoksissa, jos tällaiset Suomi ensin -liikkeeseen ja muihin selkeästi rasistisiin tai muuten maahanmuuttovihamielisiin voimiin liittyvät tahot ovat Paavon puolustuksen kohteena, vaikkakin he olisivat hänen omia tukijoitaan tai listoillaan, hän sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Siika-aho huomauttaa, että on erotettava toisistaan kaksi asiaa: keskustelu maahanmuutosta olemassa olevana ilmiönä ja toisaalta keskustelu, joka perustuu pelkkiin mielikuviin ja ennakkoluuloihin.

–Hän osoittaa sympatiansa sellaiselle taholle, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen maahanmuuttokeskustelun kanssa vaan silkkojen ennakkoluulojen lietsomisen.

Siika-aho kertoo yllättyneensä Väyrysen kirjoituksesta huolimatta siitä, että Väyrynen on kritisoinut turvapaikkapolitiikkaa.

–Se oli yllätys, että hän ainakin joko tahallisesti tai tahattomasti lähtee peesaamaan maahanmuuttokriittisiä voimia.

–Se, mitä Paavo on aikaisemmin kritisoinut ja mitä hän nyt kritisoi, minusta se ei ole ollenkaan suhteessa todellisuuteen. Ei meillä ole mitään kriisiä tai tällaista olemassa, mihin esimerkiksi Suomi ensin -taho omassa propagandassaan usein viittaa.

Siika-aho kuitenkin toivoo, että Väyrynen ”tulisi vielä järkiinsä”, sillä hänellä on pitkä historia puolueessa.

–Oma toive olisi se, että Paavo Väyrynen kävisi itsensä kanssa oman sisäisen keskustelunsa ja tulisi ikään kuin järkiinsä ja palaisi toimimaan keskustan joukoissa niin kuin me muutkin. En pidä sitäkään oikeana ratkaisuna, että Paavo vain erotetaan ja mennään eteenpäin.

Siika-aho sanoo, ettei voi syyttää Väyrystä rasismista, vaan pikemminkin rasismin kanssa flirttailusta, mutta se ei millään tavalla heijasta keskustalaista arvomaailmaa. Jos vastaava lisääntyy, Väyrynen on erotettava.

–Jos tämän kaltaista tekstiä ja puhetta alkaa tulla enenevissä määrin, olkoonkin se kritiikkiä enemmänkin vallitsevaa keskusteluilmapiiriä kohtaan, kyllä minusta tuntuisi kummalliselta, että Paavo voisi sen jälkeen toimia puolueessa, jonka omat arvot ja politiikka eivät millään tavalla heijastele hänen omia tulkintojaan esimerkiksi maahanmuutosta.

Siika-aho myöntää kokevansa tilanteen kiusalliseksi keskustalle.

–Kiusallisena sillä tavalla, että keskustalainen henkilö tällaisia juttuja laukoo ja kiusallisena myös siksi, että minua pelottaa, että jotkut ihmiset olettavat, että nämä Paavon näkemykset olisivat laajemminkin keskustalaisten näkemyksiä, joita ne eivät suinkaan ole.

Lue myös:

Paavo Väyrysen veto hämmästyttää: ”Muuttaa Helsinkiin vastustaakseen muuttoa Helsinkiin”

Helsingissä ehdolle lähtevä Paavo Väyrynen ryöpyttää metropolipolitiikkaa: ”Kohottanut elinkustannuksia, huonontanut elinympäristöä, pahentanut liikenneruuhkia”

EU-vastustaja Paavo Väyrynen olikin keskeinen tekijä Suomen EU-hakemuksessa – näin Väyrynen selittää asiakirjapaljastuksen