Eduskunnan ”sote-valiokunnasta” tunnettu keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen arvostelee kokoomuksen linjauksia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Hänen mukaansa kokoomus yrittää silmänkääntötemppua.

”En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun kuuntelee puheenjohtaja Petteri Orpon ja Kokoomuksen kannanottoja sosiaali- ja terveyspalveluista mm. eilisessä Ylen puoluepäivässä”, Heikkinen toteaa tiedotteessaan.

Heikkinen pitää kokoomuksen lausuntoja ja käytännön linjauksia ristiriitaisina.

”Kokoomuksen mukaan perusterveydenhuollon jonoista on päästävä nopeammin lääkäriin. Samoin Orpo korostaa, että vanhustenhoito on laitettava kuntoon ja lisättävä hoitajia”, Heikkinen toteaa.

”Silti Kokoomus ei ole sitoutunut lakiin kirjattavaan sitovaan hoitajamitoitukseen vanhustenhoidossa eikä enää tue sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä kuntia leveämmillä hartioilla. Molemmat ratkaisut kuitenkin ovat myös asiantuntijoiden mukaan tärkeitä sekä perusterveydenhuollon että vanhustenhoidon parantamiseksi.”

Lue lisää Orpon tv-tentistä: Petteri Orpo joutui koville hoitajamitoituksesta Ylellä – antoi ehdollisen lupauksen

Myös kaikki muut eduskuntapuolueet kokoomusta lukuun ottamatta ovat näissä kahdessa asiassa samalla kannalla, Heikkinen lisää.

”Näyttää siltä, että tässä yritetään kaikkien aikojen poliittista silmänkääntötemppua. Luotan kuitenkin siihen, että suomalaiset näkevät tämän sumuverhon lävitse.”

Heikkisen mielestä vakavampi kysymys on, mistä kokoomuksen vastentahtoisuus johtuu.

”Johtuuko se Kokoomuksen todistetusti läheisistä suhteista ’pörriäisiin’ eli yksityisiin hoito- ja hoivajätteihin? Onko tavoitteena, että nämä isot yritykset pääsevät ottamaan lopullisesti vallan sosiaali- ja terveyspalveluissa – vaikka esimerkiksi vanhustenhoidon räikeimmät puutteet ovat tulleet ilmi juuri ’pörriäisten’ toiminnassa?”, Heikkinen kyselee.

Heikkinen uskoo, että muiden puolueiden yhteisymmärrys hoitajamitoituksesta ja soten kuntia leveämmistä hartioista antaa mahdollisuuden palveluiden parantamiseen.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Kokoomus rajun höykytyksen kohteena – Keskustajohtaja: ”Menossa valtataistelu, vapaavuorelaiset pääsivät niskan päälle”

Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”