Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vastaa oppositiopuolueille, jotka ovat raivostuneet siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta hallituspuolueiden päätöksellä anna lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.

–Sotea yritetty eri kokoonpanoilla jo yli 10 vuotta, jokainen kerta se on johonkin kaatunut tai kaadettu. Ja jälleen löytyy porukkaa, joka on taas siirtämässä päätökset hamaan tulevaisuuteen. Se ei käy, Kaikkonen toteaa Twitterissä.

Keskustalainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen pitää kuitenkin tarpeellisena, että puhemiesneuvosto tarkastelee, toimiiko sosiaali- ja terveysvaliokunta eduskunnan työjärjestyksen 34 pykälän edellyttämällä tavalla eli ilman aiheetonta viivytystä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä eli julkisen talouden suunnitelmasta (JTS). Valiokunta ei siten anna myöskään lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oppositiota edustavat ryhmävastaavat kertoivat vetoavansa puhemiesneuvostoon, jotta se kävisi pelisääntökeskustelun siitä, miten eduskunnassa ja valiokunnissa käsitellään tärkeät aiheet.

Oppositioedustajien mukaan on ennenkuulumatonta, että valiokunta jättää asian kokonaan käsittelemättä.

Lue tarkemmin: Raju sote-riita repesi eduskunnassa: ”Hallituksen härski sulle-mulle-politiikka runnoo alleen demokratian perusperiaatteet”

Myös muun muassa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on arvostellut hallitusta normaalin lainsäädäntötyön estämisestä.

–Hallitus pitää demokratiaa pilkkanaan pyrkiessään estämään eduskunnan normaalin lainsäädäntötyön. Näin ei voi toimia, hän kirjoittaa Twitterissä.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puolestaan kuvailee toimia härskiksi.

–Jos itse on muninut aikataulujen kanssa, on siitä turha syyttää oppositiota. Nyt hallituksen kansanedustajat estää sosiaali- ja terveysvaliokuntaa antamasta lausuntoaan asiaan, joka on uudistuksena Suomen historian suurimpia. Härskiä puuhaa!