Kokoomuksen ja keskustan edustajat sanailivat tiistain eduskuntakeskustelussa siitä, pystyykö keskusta puolustamaan yrittäjiä, kun hallitusta Säätytalolla muodostetaan.

Kokoomus on heti hallitusneuvotteluiden alettua varoitellut muodosteilla olevan hallituksen talous- ja verolinjauksista. Antti Rinne (sd) valitsi hallitusneuvotteluihin kokoomuksen sijaan keskustan. Muut neuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: Näkökulma: Nyt alkoi armoton kokoomuksen mylly, jossa Antti Rinne nöyryyttää keskustan selälleen

”Kyllä tässä keskusta on nyt paljon vartijana. Vihervasemmisto on ryhtymässä kurittamaan kovalla tavalla suomalaisia yrittäjiä, ja toivotaan, että keskusta tämän paineen kestää ja pystyy pitämään kiinni näistä kynnyskysymyksistä, että yrittäjien verotukseen tai toisaalta yrittäjävähennykseen ei kosketa vaan se säilyy myös jatkossa”, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoi eduskuntakeskustelussa.

Keskustalainen ex-pääministeri Matti Vanhanen vastasi tylysti Heinoselle. Vanhanen vertasi edellisten punamulta- ja sinipunahallitusten toimia ja tuli siihen tulokseen, että sinipunahallituksen lopputulema yrittäjien verojen kannalta oli huonompi. Vanhasen ensimmäinen hallitus oli punamultahallitus, jossa valtiovarainministerinä toimivat sdp:n Antti Kalliomäki ja Eero Heinäluoma.

LUE MYÖS: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Viimeisin sinipunahallitus oli puolestaan Jyrki Kataisen (kok) hallitus, jossa valtiovarainministerinä toimi Jutta Urpilainen (sd). Hallituskauden loppuvaiheessa pääministeri oli vaihtunut Kataisesta Alexander Stubbiin ja valtiovarainministeri Urpilaisesta Antti Rinteeseen.

”Minusta edustaja Heinosen ei tarvitse kantaa huolta keskustan osalta. Kun verrataan viimeistä punamultahallitusta, joka oli reilu 10 vuotta sitten, viimeiseen sinipunahallitukseen, jossa kokoomus vahti näitä yrittäjien veroja, niin ero on aika merkittävä: Punamultahallitus poisti varallisuusveron, teki aivan järkevän yritysverouudistuksen, otti sukupolvenvaihdoksiin 60 prosentin huojennuksen, pääomavero oli sen jäljiltä 28 prosenttia. Viimeisen sinipunahallituksen aikana osinkoverotusta kiristettiin rajusti, muistaakseni 600 miljoonalla, perintöveron alinta luokkaa nostettiin 13 prosentista 20 prosenttiin, pääomavero oli sen kauden jäljiltä korkeimmillaan 33 prosenttia. Älkää kantako huolta meistä”, Vanhanen sanoi.

LUE MYÖS: Antti Rinne myönsi Ylellä vanhan virheen, jonka avulla syrjäytti Jutta Urpilaisen – ”Olin väärässä”

Vanhanen jätti kuitenkin mainitsematta sinipunahallituksen tekemän yhteisöveron laskun, josta nousi keskustelua ennen vaaleja. Valtiovarainministeri Urpilaisen aikana hallitus päätti laskea yhteisöveron 20 prosenttiin. Eduskuntavaalitentissä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi olleensa väärässä yhteisöveron alentamisen vaikutuksista, mutta tarkensi myöhemmin, ettei tuota alentamista olisi pitänyt hänen mielestään tehdä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

Tosin myös Vanhasen hallitus aloitti yhteisöveron alentamisen. Yhteisövero laski kolme prosenttiyksikköä Vanhasen I hallituksen aikana.

Vanhasen eduskuntapuheenvuoro herätti hämmästystä salin oikeassa laidassa.

”Olen kyllä yllättynyt siitä, miten ylimielisesti edustaja Vanhanen suhtautui edustaja Heinosen antamaan tukeen keskustalle hallitusneuvotteluissa. On tietysti hienoa kuulla, että keskusta pärjää siellä erinomaisen hyvin eikä tarvitse mitään tukea”, kokoomuksen Ben Zyskowicz ihmetteli.

”Edustaja Vanhanen hieman nihkeästi todellakin suhtautui siihen tukeen, jota me kokoomuksesta haluamme antaa sille työlle, että he pitävät nyt tiukasti kiinni siitä, että Suomen yrittäjyydestä pidetään huolta. Ne työpaikat syntyvät sinne pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kyllä

nämä Vanhasen puheet edustivat lähinnä arkeologiaa, ja niissä hän katsoi kovin kauas

menneisyyteen, kun nyt pitäisi katseen olla ennen muuta tulevaisuudessa, kun uutta hallitusohjelmaa ollaan tekemässä”, Heinonen puolestaan vastasi Vanhaselle.

LUE MYÖS: Elina Lepomäki SAK:n veropaperista: ”En tiennyt järjestön olleen vaaleissa ehdolla – taisihan se olla”