Keskustan eduskuntaryhmän suuren valiokunnan vastaava, kansanedustaja Jouni Ovaska suhtautuu kriittisesti Euroopan komission esitykseen elpymispaketista.

EU-komissio antoi keskiviikkona esityksen 750 miljardin elpymisrahaston perustamiseksi. Rahoista jaettaisiin esityksen mukaan 500 miljardia euroa suorina tukina ja 250 miljardia lainoina. Komissio ottaisi elvytystä varten lainaa, josta EU-maat yhdessä vastaisivat.

Suomi on toivonut paketin olevan lainapainotteisempi ja lainojen tiukan ehdollisia.

”Olen elänyt lähes koko elämäni EU-Suomessa, joka on tarjonnut meille sisämarkkinat, vapaan liikkuvuuden ja vakaan toimintaympäristön. Suhtaudun EU- ja eurojäsenyyteen positiivisesti. Nyt esitetyssä elpymispaketissa Euroopan Unionin yhteisiä pelisääntöjä rikotaan. Tämä on radikaali suunnanmuutos. Eikö enää jokaisen maan tarvitsekaan vastata omasta talouspolitiikastaan”, Ovaska kysyy Puheenvuoron blogissaan.

”Mielestäni Suomen ei pidä hyväksyä avustuspakettia sellaisenaan. Lisäksi odotan selkeää ehdollisuutta.”

Muun muassa eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg on muistuttanut, että EU:n perussopimusten mukaan unionin toimintaa ei tule rahoittaa velaksi.

Ovaskan mukaan komission esityksessä näkyy liian vahva suurten valtioiden kädenjälki. Hänen mukaansa elpymispaketti tarvitaan, muttei suunnitellussa muodossa.

”Jokainen maa miettii omaa etuaan, talouttaan ja yrityksiään. Meidän tulee miettiä, mitä Suomi tästä hyötyy. Vielä ei tarkkaan edes tiedetä, mitä kaikkea tämä esitys pitää sisällään. Odotamme tarkempia tietoja.”

”Kuitenkin ajatus siitä, että oikeudellista perustaa murennetaan ja tehtäisiin näin suuri tulonsiirto pohjoisen ja etelän välillä, on kestämätön”, Ovaska jatkaa.

Komissio esittää elpymispaketin takaisinmaksua myös EU:n tulojen lisäyksillä eli käytännössä uusilla veroilla.

”Itse olen suhtautunut kielteisesti siihen, että EU:lla olisi verotusoikeus. Komission esitys avaisi verotuksen tien ja se on väärä tie”, Ovaska sanoo.

Suomen hallituksen suhtautuminen komission esitykseen on vielä auki. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni on tuonut julki omat varauksensa paketin suhteen.

LUE MYÖS: