Keskustan puoluevaltuuston selvä enemmistö olisi marssittamassa puoluetta suoraan oppositioon. Keskusta kärsi varsinaisen rökäletappion kaksi viikkoa sitten käydyissä eduskuntavaaleissa, kun se hävisi 18 kansanedustajapaikkaa ja 7,3 prosenttiyksikköä kannatuksessa.

Puoluekokouksien välillä ylintä päätösvaltaa käyttää keskustassa puoluevaltuusto, johon kuuluu 135 jäsentä eri puolilta Suomea. IL-US-kyselyyn vastasi 64 puoluevaltuutettua eli lähes puolet jäsenistä. Heistä peräti 62,5 prosenttia vastustaa hallitukseen menemistä, ja vain 37,5 prosenttia kannattaa sitä.

”Mielestäni kansa on näyttänyt selkeästi, että keskustan paikka ei ole nyt hallituksessa. Suoraan oppositioon. Hallitukseen kuuluvat vain vaalien voittajat”, toteaa eduskuntavaaliehdokkaana ja myös eurovaaleihin lähtevä lietolainen Annina Ruottu.

”Vaalitulos osoittaa sen, että keskustan paikka on oppositiossa. Suomi on laitettu kuntoon, mikä ei arvatenkaan ollut puolueen kannatusta ajatellen suosiota lisäävä teko. Saavat muut näyttää nyt, mihin taloudenpidossa kykenevät. Jälkipolvet tulevat vielä kiittämään ja kaipaamaan Sipilän hallitusta. Toivottavasti Suomen uudistaminen ei taas halvaannu ja taloutta ei romutettaisi seuraavan 4 vuoden aikana”, toteaa puolestaan joensuulainen Heli Viiri.

Lue myös: Tutkija keskustan tilanteesta: ”Kuka ja mikä takaa, että kävisi yhtään paremmin?”

Osa vastaajista näkee, että hallitusovi olisi hyvä jättää vielä ”viisi senttiä raolleen”, kuten keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen aiemmin tällä viikolla totesi.

”Vaalitulos vaikuttaa siltä, että oppositio kutsuu. Mutta jos hallituksessa tarvitaan, sinne voidaan mennä, mutta vain jos ohjelma on arvojemme mukainen.”

IL-US-kyselyyn vastasi kaikkiaan 147 puolueen vaikuttajaa niin piirijärjestöistä, puoluevaltuustosta, -hallituksesta kuin eduskuntaryhmästäkin. Kaikkien vastaajien keskuudessa hallituskanta ei ollut aivan yhtä jyrkkä kuin puoluevaltuutettujen keskuudessa. Kaikista keskustavaikuttajista 52,4 prosenttia osoittaisi puolueen paikan löytyvän opposition leveiltä penkeiltä.

Vastaajat katsovat, että vaalivoittajien tulisi nyt kantaa vastuuta. Hallitukseen kuuluisivat keskustalaisten mielestä ennen kaikkea sdp (92,6 %) ja perussuomalaiset (60,7 %).

Vastaajien kommenteissa korostui ennen kaikkea se, että hallitukseen pitäisi nyt nostaa Jussi Halla-ahon perussuomalaiset.

”Perussinipunalla saataisiin koottua hallitus, jossa ei ole turhia pienpuolueita asettamassa kynnyskysymyksiä. Mielestäni Suomen ei pidä seurata Ruotsin tietä, vaan aktiivisesti pyrkiä ottamaan perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön. Se on suomalaisten tahto. Jos perussuomalaisia ei oteta hallitukseen, protestiliike vain kasvaa”, toteaa vihtiläinen kunnanvaltuutettu Silja Silvasti.

”Persuilla näytön paikka. Oppositiossa ne vain jatkavat länkytystään!” älähtää toinen keskustalaisvaikuttaja.

Lue lisää:

Rinne: Hallitusneuvottelut voivat lykkääntyä – talouskeskusteluihin tarvitaan pienetkin puolueet

”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset