Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on julkaissut tilastot Euroopan jääkiekkosarjojen tämän kauden runkosarjojen yleisökeskiarvoista. Eniten katsojia kiekkopeleissä käy Sveitsissä ja Saksassa. Sveitsin NLA-liigan ottelukohtainen katsojakeskiarvo on 7026 ja Saksan DEL-liigan 6647.

Maailman toiseksi tasokkain kiekkoliiga KHL on Euroopan yleisökeskiarvotilastossa vasta kolmantena 6303 katsojalla. Ruotsin SHL-liigan katsojakeskiarvo on 5849 ja Tshekin Extraligan 5406.

Jääkiekon SM-liiga jää tilastossa kuudenneksi 4249 katsojan keskiarvollaan. Suomen pienempi väkiluku tietysti vaikuttaa asiaan, mutta Suomessa jääkiekko on niin suosittua, että lukema voisi olla paljon suurempi. Hallit saadaan Liigassa täyteen aniharvoin.

Yhtenä selityksenä matalalle katsojakeskiarvolle on hallien vanhanaikaisuus. Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa ja Tshekissä pääsarjakiekkoa pelataan moderneimmissa halleissa. Ottelutapahtuman yleispuitteet vaikuttavat useasti satunnaisen katsojan päätökseen jääkiekkopeliin lähtemisestä.

Suomessa on viimeksi rakennettu pääsarjatason halli 1999 Espooseen. Porissa Isonmäen jäähalli modernisoitiin tänä vuonna. Niin sanotuksi modernimmaksi areenaksi voidaan Espoon ja Porin hallien lisäksi kutsua vain Turun 1991 valmistunutta HK-Areenaa.

Eniten katsojia Euroopassa vetää sveitsiläinen SC Bern 16 135 katsojan ottelukohtaisella keskiarvolla. Saksalainen Eisbären Berlin on tilaston kakkonen 13 021 katsojallaan ja saksalainen Kölner Haie kolmonen 12 037 katsojallaan.

KHL-seuroista kolme joukkuetta ylittää 10 000 katsojan maagisen rajan. SKA Pietarin katsojakeskiarvo oli 11 789, Dynamo Minskin 11 445 ja Jokereiden 10 486. Jokerit on Euroopan tilastossa seitsemänneksi suosituin joukkue.

Tilastossa 20 suosituimman joukkueen listalta löytyy seitsemän KHL-seuraa. Saksalaisseuroja on viisi, tshekkiseuroja ja ruotsalaisseuroja kolme ja sveitsiläisseuroja kaksi.

HIFK löytyy katsojakeskiarvollaan 6937 sijalta 23. Pudotusta edelliskaudesta tuli neljä sijaa. Kärpät on sijalla 44 yleisökeskiarvon oltua 5564. Tappara on keskiarvollaan 5225 sijalla 55.

Pelaajapalkoissa KHL on vielä toistaiseksi Euroopassa omassa sarjassaan, mutta yleisökeskiarvojen suhteen se ei erotu edukseen. Moskova on Euroopan suurin kaupunkikeskus yli 16 miljoonalla asukkaallaan, mutta Moskovan KHL-seurojen yleisömäärät ovat väkilukuun nähden hämmästyttävän pieniä. Dynamon yleisökeskiarvo oli tällä kaudella 7179, Spartakin 6181 ja TsSKA:n 4206.

Dynamo siirtyi täksi kaudeksi uudelle areenalle, jolla järjestetään toukokuussa jääkiekon MM-turnauskin. On hämmästyttävää, ettei yleisöä tullut Dynamon peleihin enempää.

Spartak otti Dynamon paikan vanhassa legendaarisessa Luzhnikin hallissa. TsSKA pelaa yhä vanhalla neuvostoajan areenalla.

Keski-Eurooppa vie katsojakeskiarvoissa Venäjästä voiton. Keski-Euroopassa CHL-peleillä oli myös enemmän katsojia kuin Pohjoismaissa. Myös alasarjatason sarjat kiinnostavat Keski-Euroopassa Saksan DEL2-sarjan ottelukohtaisen katsojakeskiarvon oltua 2688, Sveitsin NLB:n 1977 ja Tshekin WSM:n 1691.

Ruotsin kakkosarja Allsvenskan veti otteluihinsa keskimäärin 2514 katsojaa. Suomessa Mestiksen katsojakeskiarvo oli 850, mikä suunnilleen vastaa Puolan ja Italian pääsarjojen katsojakeskiarvoa. Mestiksen tulevaisuus huolettaa Suomessa aivan aiheellisesti, mutta suljetusta Liigasta pidetään sitkeästi kiinni.

Suosituinta jääkiekko on Pohjois-Amerikassa. Chicago Blackhawks on maailman suosituin jääkiekkojoukkue 21 816 katsojan keskiarvollaan.

NHL:n runkosarjan katsojakeskiarvo oli viime kaudella 17 487 ja AHL:n 5865. Kanadan junioriliigatkin vetävät keskimäärin yli 4000 katsojaa ottelua kohden.

Aasian liiga, jota pelataan Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä, keräsi 940 katsojan ottelukohtaisen keskiarvon. Kiinan joukkue China Dragon, joka pelaa kotiottelunsa Pekingissä ja Qiqiharissa veti 1526 katsojaa ottelua kohden. Japanilainen Nikko Ice Bucks sai katsojakeskiarvon 1351.

Kiinaan on tulossa ensi kaudeksi KHL-joukkue, jonka on määrä pelata kotiotteluitaan Pekingissä yli 10 000 katsojan areenalla. Projektin tuloksia odotetaan suurella mielenkiinnolla.