Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on huolissaan kansalaisten luottamuksesta sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) koronavirustilanteen hoitamisessa.

Honkonen huomauttaa, että viimeisimpänä episodina ministeriön epidemiatoimenpiteitä johtava virkamies antoi julkisuuteen Suomen linjasta lausuntoja, joita pääministerin piti oikoa. Tällainen on Honkosen mukaan ennenkuulumatonta.

”Asiat on sosiaali- ja terveysministeriössä saatava nyt tavalla tai toisella järjestykseen. Ministeriö on etulinjassa tässä kriisissä. Siksi ihmisten on voitava luottaa siihen, että asiat ovat viimeistä piirua myöten hallinnassa”, hän kommentoi tiedotteessa.

Honkosen mukaan sosiaali- ja terveysministeriöllä on kaksi nopeaa tapaa luottamuksen vahvistamiseen.

”Yrittäjiltä eri puolilta Suomea tulee jatkuvasti palautetta siitä, että heillä olisi valmius tuottaa suojavarusteita, mutta enemmän sääntö kuin poikkeus on, että sosiaali- ja terveysministeriö, saati Huoltovarmuuskeskus, ei edes vastaa yhteydenottoihin. Sen sijaan yritysten suojavarusteet kyllä kelpaavat ulkomaille. Tähän on tultava muutos. Ihmiset ihmettelevät, kun koko ajan valitetaan pulaa suojavarusteista, mutta yritysten tuotteet ja yhteistyötarjoukset eivät kelpaa. ”

”Toiseksi, muu maailma ja Eurooppa hyvin pitkälle käyttää kasvomaskeja. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö sen sijaan selvittää asiaa. Sinällään on hyvä, että selvitys tehdään. Se mitä suomalaiset kuitenkin todella tarvitsevat nyt, kun rajoituksiakin on höllennetty, on selkeät ohjeet maskien turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön. Ihmiset kun niitä tosiaan jo käyttävät.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) irtisanoutui perjantaina STM:n koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan näkemyksestä, joka herätti hetkessä laajaa huomiota.

Pohjola sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronaviruksen tukahduttaminen Suomesta tarkoittaisi sitä, että rajoitustoimenpiteet ja valmiuslain käyttö jouduttaisiin lopettamaan. Helsingin Sanomien mukaan Pohjola kertoi, että tämän takia epidemiaa ei voi tukahduttaa, koska ilman edellytyksiä ja valmiutta rajoitustoimiin ei epidemian paluuta voida hillitä.

Marin ilmoitti, että STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua.

”Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi.”

Myös STM:n ylin virkamies, kansliapäällikkö Kirsi Varhila ilmoitti, että pääministerin ja ministeriön näkemykset ovat yhtäläiset.

Varhila ja Pohjola kertovat Twitterissä lisäksi, että Pohjola katsoo tulleensa väärin ymmärretyksi HS:n jutussa. Pohjola kertoo todenneensa toimittajalle, ”että tavoite on epidemian hallinta ja että istumme ruutitynnyrin päällä, mikäli rajoitustoimia ei ole”. Suoranaisista virheistä jutussa he eivät puhu.

Lue tarkemmin: