Pohjoismaiden neuvosto on päättänyt kompromissista, joka parantaa suomen kielen asemaa neuvostossa mutta ei tee suomesta neuvoston virallista kieltä.

Neuvostossa voi jatkossa tehdä aloitteita myös suomeksi ja islanniksi ja samoin pöytäkirjat tehdään molemmilla kielillä. Sen sijaan neuvosto palauttaa lisävalmisteluun kysymyksen Pohjoismaiden neuvoston työjärjestykseen tehtävästä muutoksesta, kertoo Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä.

– Keskiryhmä on yrittänyt löytää ratkaisun, joka turvaa ne kolme konkreettista uudistusta, joista jo nyt on yhteisymmärrys, mutta joka jättää auki Pohjoismaiden neuvoston työjärjestyksen muotoiluun liittyvät periaatteellisemman kysymyksen neuvoston virallisista kielistä ja työkielistä. Olemme olleet sitä mieltä että puheenjohtajiston tulisi selvittää asiaa vielä, jotta loppujen lopuksi löydettäisiin uusi muotoilu, joka olisi kaikkien hyväksyttävissä, sanoo Staffan Danielsson keskiryhmästä tiedotteessa.

Keskiryhmä tukee nyt syntynyttä ”kielisopua”. Suomessa Pohjoismaiden neuvoston kielipolitiikka herätti kohua, kun neuvoston ahvenanmaalaispresidentti Britt Lundberg äänesti neuvoston puheenjohtajiston kokouksessa Suomen ja Islannin aloitetta vastaan. Nyt aloite toteutuu osittain, sillä suomi ja islanti saavat aloite- ja pöytäkirjaoikeudet mutta eivät alun perin toivottua virallisten kielten asemaa.

Lue lisää aiheesta:

Poliitikot hämmästyivät: Ahvenanmaan edustaja äänesti suomea vastaan – ”Hän petti Suomen eduskunnan”

Ahvenanmaan kansanedustajakin oudoksuu petturiksi syytetyn suomi-kantaa: ”Irtisanoudun siitä”

Kielipetturiksi syytetty Ahvenanmaan edustaja käänsi takkinsa: ”Äänestän Suomen ja Islannin ehdotuksen puolesta”