Mehiläinen on päättänyt esittää Siikalatvan kunnalle, että Ouluun kaavaillusta terveysasemasta luovutaan. Hanke on herättänyt kuohuntaa ja laajaa arvostelua. Ministeriöt totesivat sen myös laittomaksi.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan kunta ja Mehiläinen kaavailivat kunnallisen terveysaseman perustamista Ouluun, missä monet siikalatvalaiset käyvät työssä. Myös oululaiset saisivat käyttää terveyskeskusta, joskin Siikalatva laskuttaisi Oulua sen kaupunkilaisten käyttämistä palveluista. Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö totesivat hankkeen laittomaksi. Mehiläinen sanoi aiemmin olevansa ministeriöihin yhteydessä asiasta.

Mehiläinen ehdotti järjestelyä aiemmin Siikalatvalle, jonka kunnanhallitus teki päätöksen terveysaseman perustamisesta 30. lokakuuta. Kunnanhallitus arvioi esitystä tänään kokouksessaan.

–Sote-uuudistuksen tavoitteena on valinnanvapauden lisääminen erityisesti perustason palveluissa. Valinnanvapaus olisi kuitenkin mahdollista jo nykyisen, 1.1.2014 voimaan astuneen Terveydenhuoltolain puitteissa. Nyt tämä ei toteudu tasa-arvoisesti koko maassa. Mehiläisen tavoitteena on, että valinnanvapaus toteutuisi aidosti nykyisen ja tulevan lainsäädännön puitteissa. Ihmisillä pitäisi olla oikeus päästä hyvään hoitoon nopeasti ja halutessaan vaihtaa terveyskeskusta, jos palvelu ei toimi, sanoo Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää tiedotteessa.

Mehiläinen päätti esittää luopumista Oulun kaupungin ja ministeriöiden kannoista johtuen. Yhtiö huomauttaa tiedotteessaan kuitenkin, ettei hankkeelle ole ministeriöiden tulkitsemaa lakiestettä sen oman selvityksen mukaan. Mehiläinen on toteuttanut ulkopuolisen arvion hankkeen lainmukaisuudesta. Sen mukaan estettä terveysaseman perustamiselle ei löydy suoraan lainsäädännöstä tai oikeuskäytännöstä. Mehiläinen muistuttaa myös, että kunnat ja kuntayhtymät tuottavat jo nyt terveyspalveluita toisten kuntien alueella, esimerkkinä Helsingin Sydänsairaala Oy.

Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara syytti blogissaan Mehiläistä kieroilusta. Lue tarkemmin: Osmo Soininvaara: ”Mehiläinen paljasti typerästi karvansa Oulussa – kiitos varoituksesta”

Mehiläinen on tuottanut Siikalatvan kunnan julkiset sote-palvelut 1.1.2017 lukien julkisena hankintana kilpailutetun ulkoistussopimuksen nojalla. Ulkoistussopimuksen mukaan Mehiläinen voi tuottaa palveluita myös muissa kuin Siikalatvan kunnan alueella sijaitsevissa toimipisteissään. Mehiläinen on laajentamassa perusterveydenhuollon palveluiden aukioloaikoja sekä toimipisteiden kattavuutta Pulkkilan ja Rantsilan terveysasemien asiakkaille.