Hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho kritisoi tiedotteessaan omistajaohjausministerin ja koko hallituksen toimintaa Postin työehtokiistassa. Yrttiaho syyttää keskeisiä poliitikkoja kiertelystä ja virkamiesten selän taakse pakenemisesta.

LUE MYÖS:

”Perusongelmaa eli valtionyhtiön törkeää ja yksipuolista päätöstä vaihtaa sopimus yritetään jatkuvasti kiertää. Nyt hallitus on kätilöinyt kokoon työryhmän, vaikka sillä itsellään olisi ratkaisun avaimet”, Yrttiaho sanoo.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi torstaina iltapäivällä, että Postin pakettilijajittelijoita koskevaa työkiistaa selvittämään nimetään neljä kokenutta työmarkkinavaikuttajaa. LUE LISÄÄ:

Postin työriidan keskiössä on pakettilajittelijoiden tilanne. 700 Postin pakettilajittelijaa on siirtynyt PAU:n työehtosopimuksen piiristä Teollisuusliiton ja Medialiiton välisen, ehdoiltaan heikomman työehtosopimuksen piiriin marraskuun alussa. PAU vaatii työehtosopimusmuutoksen perumista.

”Omistajaohjausministerin ja hallituksen tulee lopettaa kiertely ja puuttua perusasiaan: ministerin tulee edellyttää Postin hallitukselta, että se peruu päätöksensä työehtosopimuksen vaihtamisesta. Yhtiön hallituksen ohi ei ministeri asiaa voi päättää, mutta hallitus voidaan vaihtaa. Näin tulee toimia, jos päätös ei muutu”, Yrttiaho vaatii Paaterolta.

Posti on valtion kokonaan omistama yritys, joten hallitus ja ministeri Paatero voivat päättää Postin hallituksen kokoonpanosta. Tätä valtaa Paatero käytti aiemmin tänä syksynä toisen valtion kokonaan omistaman yhtiön, Veikkauksen kohdalla. LUE LISÄÄ:

”Maan hallituksen tulee paitsi peruuttaa Postin hallituksen päätös, myös omistajapolitiikassaan yksiselitteisesti kieltää työsopimusshoppailu. Omistajaohjauksen tulee olla nykyistä tiukemmin vastaavan ministerin ja hallituksen vastuulla. Eduskunnan valtaa tulee lisätä. Nykyinen järjestelmä näyttää mahdollistavan jopa sen, että keskeiset poliitikot pakenevat vastuuta omistajaohjausyksikön virkamiesten selän taakse”, Yrittiaho sanoo.

Koko vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tuomitsi tiukasti työehtoshoppailun torstaina ja vaati hallitusta korjaamaan virheet. Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi eduskunnan kyselytunnilla, että työehtoshoppailu ”loppuu tästä maasta”.

LUE MYÖS: