Yhdysvallat ja Kiina ovat sopineet alustavasti, etteivät maat aseta toisilleen uusia tullikorotuksia, kertoo hongkongilainen South China Morning Post -lehti.

Sanomalehden nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan tullikorotuksista pidättäytyminen oli Kiinan presidentti Xi Jinpingin ehto sille, että tapaaminen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa järjestetään perjantaina alkavan G20-kokouksen yhteyteen.

Maailman suurimpien talouksien G20-kokous järjestetään tänä vuonna Japanin Osakassa.

Lue lisää: Kauppasodassa ratkaiseva käänne ensi viikonloppuna? ”Asetelma on elänyt pelottavaa hiljaiseloa viime viikot”

Suomen Pankin vanhemman asiantuntijan Riikka Nuutilaisen mukaan on mahdotonta sanoa, mihin lopputulokseen maiden välinen keskustelu päätyy.

"Molemmilla on kovat paineet saada aikaan jonkinlainen sopu, mutta tietenkin niin, että se hyödyttäisi mahdollisimman paljon omaa maata. Ja että kumpikin voisi pitää kiinni omista keskeisistä vaatimuksistaan", Nuutilainen pohtii.

Pelkällä neuvottelutauolla, jonka aikana maat eivät määrää toisilleen uusia tulleja, on jo vaikutusta maailmantalouteen.

"Mikäli neuvottelutauko astuu voimaan, ollaan käytännössä samassa tilanteessa kuin nytkin, eli epävarmuus ei merkittävästi vähene", Nuutilainen sanoo.

"Kuitenkin viite siitä, että maat ovat valmiita neuvottelemaan ja löytämään sopua, tulkitaan todennäköisesti hyvänä signaalina maailmantaloudelle."

Lue myös: Euroopasta yllättävä kannanotto kauppasotaan – Asiantuntija: ”Se ei osu Kiinaan niin kuin Donald Trump luulee”

Nuutilainen pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että viikonlopun aikana saavutetaan lopullinen ratkaisu kohta vuoden kestäneeseen kauppakiistaan: vaatimukset ovat niin perustavalla tavalla ristiriidassa.

WSJ: Kolme ehtoa lopulliselle sovulle

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Kiina on asettanut kauppasodan lopullisesti päättävien neuvottelujen jatkamiselle kolme ehtoa.

Huawei pitää poistaa Yhdysvaltojen mustalta listalta; Yhdysvaltojen pitää lakata vaatimasta Kiinaa ostamaan lisää tuotteitaan; Yhdysvaltojen täytyy poistaa Kiinassa valmistetuille tuotteille asetetut tullimaksut.

Yhdysvallat puolestaan haluaa Kiinalta lupauksen siitä, että maa vähentää omille yrityksilleen myönnettäviä yritystukia, lopettaa teknologian pakkosiirrot ja parantaa liiketoimintaympäristöään. Tämän lisäksi Yhdysvallat luultavasti vaatisi jonkun selkeän mekanismin, jolla luvattuja reformeja voitaisiin seurata.

Kiinan on toki vaikeaa antaa tällaisia lupauksia.

"Markkinatalouden ja keskusjohtoisen sosialistisen talouden yhdistävä malli on talouden perusrakenne Kiinassa. Siitä luopuminen vaatisi koko järjestelmän muuttamista markkinatalouden suuntaan, mitä ei ole odotettavissa ainakaan nopealla aikataululla", Nuutilainen pohtii.

Yritykset vastustavat tullikorotuksia

Nuutilainen muistuttaa, että uudet tullikorotukset, joilla Trump on uhkaillut Kiinaa, vaikuttaisivat myös Yhdysvaltojen talouteen.

"Merkittävien tullikorotusten alle joutuisi muun muassa kuluttajatuotteita. Tämä tietenkin näkyy yhdysvaltalaisten kuluttajien ostovoimassa."

Yhdysvalloissa saatiin tällä viikolla päätökseen tullikorotuksiin liittyvä seitsemänpäiväinen kuuleminen. Sadat amerikkalaisyritykset vastustavat Kiinasta tuotavien tavaroiden tullimaksujen korottamista kahteenkymmeneenviiteen prosenttiin.

Viime viikolla Apple lähetti kirjeen Yhdysvaltojen kauppaedustajalle Robert Lighthizerille. Teknologiayritys vastustaa tulleja ja uhkaa siirtää osan tuotannostaan Kiinaan, mikäli tullit tulevat voimaan.

Yli kuusisataa muutakin yritystä, mukaan lukien Target ja Walmart, lähettivät Trumpille kirjeen, jossa ne pyysivät pidättäytymään tullien korotuksista.

Lisää aiheesta:

”Tohtori Tuholta” uusi varoitus Donald Trumpista: ”Voi riittää maailmanlaajuisen kriisin syntymiseen”

Varoitukset Donald Trumpin kauppasodasta yltyvät – Sijoittajakonkari: ”Laskusta tulee pahin minun elinaikanani”