Kiina ei suostu myöntämään elokuvaohjaaja Arto Haloselle viisumia Pekingin olympialaisiin. Halonen on kutsuttu kisoihin Veikkauksen ja Suomen Olympiakomitean delegaatioon ja on siis kisat järjestävän Olympiakomitean kutsuvieras.

Kiinan Suomen suurlähetystö toteaa, ettei Halonen ole Kiinan lain mukaan tervetullut vieras Kiinan kansantasavaltaan, koska on edellisellä vierailullaan rikkonut Kiinan lakia, tiedottaa Halosen tuotantoyhtiö Art Films Production.

Halonen on ohjannut Tiibetissä ja Kiinassa vuosina 1994-1998 elokuvan Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä, joka kertoo muun muassa Kiinan Tiibetissä harjoittamasta uskonnon ja kulttuurin sorrosta sekä Kiinan soluttautumisesta Tiibetin buddhalaiseen yhteisöön. Elokuva on palkittu Euroopan Unionin humanitäärisellä palkinnolla. Yhteistuottajana on toiminut Yle TV 2:n Dokumenttiprojekti ja tuottajat Jarmo Jääskeläinen ja Iikka Vehkalahti.

Halosen mukaan Kiina yritti vaikuttaa elokuvaprojektin aikana siihen, että hän tekisi propagandaa Kiinan tarpeisiin ja kääntäisi täten totuudelle selkänsä.

- Palkintona tästä olisi ollut heidän luottokuvaajakseen pääseminen, eräänlainen Leni Riefenstahlin asema, sanoo hän tiedotteen mukaan. Riefenstahl oli Adolf Hitlerin hovielokuvantekijä 1930-luvun Saksassa.

- Jos tiibetiläisten ja kiinalaisten oikeuksien puolustaminen sekä totuuteen pyrkiminen tarkoittaa lain rikkomista, on Kiinan hallinnon oikeuskäsitys inkvisitio-tasoa, lataa hän myös.

Halonen on tehnyt kriittisen dokumenttielokuvan myös Turkmenistanista. Pyhän kirjan varjo -elokuvassa hän arvostelee Nokia-Siemensin kauppoja Turkmenistanin hallinnon kanssa. Myös tästä nousi kohu.