Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikon ja torstain välisenä yönä Hongkongia koskevan lain. Laki mahdollistaisi sellaisten hongkongilaisten ja mannerkiinalaisten virkamiesten rankaisemisen, joiden katsotaan rikkoneen Hongkongin erityishallintoalueen demokratiaa tai erivapauksia. Oikeus sanktioiden määräämiseen lankeaa ainakin Yhdysvaltain presidentille.

Lakiesitys pakottaa myös Hongkongin erityishallintoalueaseman Yhdysvalloissa uudelleenarvioitavaksi joka vuosi. Uutistoimisto CNBC:n mukaan Trump allekirjoitti myös toisen lain, mikä kieltää kyynelkaasun ja kumiluotien myynnin Hongkongiin.

Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen mukaan presidentti Trump kommentoi asiaa toteamalla, että ”Allekirjoitin nämä lait kunnioituksesta presidentti Xitä, Kiinaa ja Hongkongia kohtaan. Ne saatetaan voimaan toiveena, että Hongkongin ja Kiinan johtajat voivat sopia erimielisyytensä, mikä johtaa pitkän aikavälin rauhaan ja vaurauteen kaikille.”

Kiinan valtion tärkein uutistoimisto Xinhua tiedotti heti lain allekirjoittamisen jälkeen, että Kiinan keskushallinto vastustaa jyrkästi allekirjoitettua lakia.

Myös Kiinan ulkoministeriö julkaisi tiedotteen asiasta. Tiedotteen mukaan Hongkongin kysymys on Kiinan sisäinen asia ja Yhdysvallat rikkoo räikeästi kansainvälistä lakia puuttumalla Hongkongin asioihin. Lakiesitys myös vääristelee totuutta, horjuttaa tarkoituksella Hongkongin tilannetta ja osoittaa tuen väkivaltaisille rikollisille Hongkongissa. Väkivaltaisilla rikollisilla viitattaneen Hongkongin väkivaltaisiin mielenosoituksiin osallistuneisiin henkilöihin.

Kiina uhkasi myös ulkoministeriön tiedotteessa vastatoimilla, mikäli Yhdysvallat jatkaa valitsemallaan tiellä. Tiedotteessa ei kuitenkaan tarkennettu mitä mahdolliset vastatoimet ovat. Myös Hongkongin asioista vastaava Kiinan keskushallinnon toimisto tuomitsi jyrkästi lain omassa tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan Yhdysvallat harrastaa toiveajattelua, että se voi omalla manipulaatiollaan tukea Hongkongissa kaaosta luova terrorismia.

”Trump teki kaksinapaisen tempun”

Sari Arho Havrén johtaa Business Finlandin ennakointia ja strategiatyötä Kiinassa, Kaakkois-Aasiassa ja Intiassa. Arho Havrénin mukaan laki käytännössä pakottaa tarkastelemaan Hongkongin autonomiaa ja mahdollistaa sanktioimaan ihmisoikeusrikkomuksista kiinalaisia tai hongkongilaisia poliitikkoja ja virkamiehiä.

”Trump teki kaksinapaisen tempun: tukee Hongkongia mutta kutsuu Xitä ystäväkseen”, Arho Havrén analysoi Kauppalehdelle.

”Yhdysvalloissa näyttää kuitenkin, että Hongkongin tilanne on osa kovempaa linjaa Kiinaa kohtaan. Kaupalliset ja ulkopoliittiset kysymykset lähenevät toisiaan tai saattavat jopa olla sidoksissa toisiinsa.”

Arho Havrénin mukaan Kiinan mahdollisia vastatoimia vasta arvaillaan. ”Kiinan arsenaali on rajoitettu. Peking kutsuu varmasti Yhdysvaltojen suurlähettiläät kuultavaksi. Analyytikot arvelevat, että mahdollisia toimia voisi olla hetkeksi jopa alentaa diplomaattiedustuksen tasoa tai sanktioida amerikkalaisia yrityksiä. ”

Hongkongin osalta pöydällä on kaksi asiaa. ”Vaalitulos, joka näytti tulleen Pekingille yllätyksenä ja tämä Yhdysvaltojen laki. Protestoijien vaatimuksiin ei ole reagoitu, joten tilanne ei mitä todennäköisimmin ainakaan laukea.

Yhdysvaltalaissenaattorit iloitsivat päätöksestä

Lakiesitys on päivitys jo vuonna 1992 säädettyyn Yhdysvaltojen lakiin, minkä nojalla maa tunnustaa Hongkongin erityishallintoaseman. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Kiinalle asettamat tullit eivät koske Hongkongia. Lakiesitys nautti poikkeuksellisen laajaa kannatusta Yhdysvaltojen kummassakin poliittisessa puolueessa, mikä käytännössä pakotti uudelleenvalintaa havittelevan presidentti Trumpin allekirjoittamaan lain.

Monet yhdysvaltalaissenaattorit iloitsivat päätöksestä. Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, demokraattipuoluetta edustava Nancy Pelosi kommentoi asiaa Twitterissä. Pelosin mukaan kongressin päätös lähetti viestin maailmalle, että Yhdysvallat osoittaa solidaarisuutta Hongkongille ja tukee sen taistelua vapauksiensa puolesta.

Hongkongiin on jo nyt suunnitteilla ainakin yksi mielenosoitus kiitokseksi Yhdysvalloille lain läpiviennistä. Tänään torstaina Hongkongin keskustassa järjestetään mielenosoitus lain puolesta.

Myös tulevalle sunnuntaille on suunniteltu mielenosoituksia. Pienempimuotoiset mielenosoitukset ovat jatkuneet lounasaikaan Hongkongin keskustassa koko viikon huolimatta siitä, että Peking-myönteinen leiri koki rökäletappion viime sunnuntain paikallisvaaleissa.