Kiinan keskuspankki on pudottanut juanin hallinnollisen koron alimmilleen sitten viime joulukuun. Hallinnollinen keskikorko, middle rate, oli maanantaina 6,9225 juania dollaria kohden.

Valuuttamarkkinoilla juan heikkeni heti alimmalle tasolleen vuosikymmeneen, kun dollarilla sai yli 7 juania. Edellisen kerran 7 dollarin rajapyykki meni rikki toukokuussa 2008. Kauppasodasta huolimatta juanin kurssi on tähän saakka pidetty alle 7 juanin dollaria kohden.

LUE MYÖS: Poliisi iski voimalla Helsingin huumekauppaan – Nyt pyydetään soittoja 112:een

Bloombergin mukaan Kiinan keskuspankin koronlaskussa voi olla kyse valuuttasodan alkusoitosta.

”Valuuttasota on täällä ilman muuta ja se on luonnollinen jatke kauppasodalle, joka juuri muuttui kamalammaksi”, sanoo Salter Brothers Asset Managementin johtaja George Boubouras Bloombergille.

Siirto on laajalti yhdistetty Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viime torstaiseen ilmoitukseen, että hän aikoo määrätä uuden 10 prosentin tullin syyskuun alussa. Trumpin mukaan tullit koskisivat tuotteita, joista ei aiemmin ole maksettu tullimaksuja, ja joiden tuontiarvo Yhdysvaltoihin on noin 300 miljardia dollaria.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ilmoitti heti torstaina, että Kiina ei halua kauppasotaa, mutta ei pelkää käydä sitä.

Financial Timesin arvion mukaan juanin kurssilaskussa onkin kyse Trumpin tullien vaikutusten pehmentämisestä.

Yhdysvallat on aiemmin vaatinut Kiinaa olemaan aliarvostamatta valuuttaansa. Vielä kesäkuussa Kiinan keskuspankki vahvisti juania lisäostoilla. Analyytikot tulkitsivat, että juanin kurssin vahvistaminen oli Kiinalta hyvän tahdon ele ennen maiden välisiä kauppaneuvotteluja G20-kokouksen yhteydessä.

Kiinan juanin kurssin laskemisen ajankohta on Yhdysvaltain presidentti Trumpille työläs, sillä hänellä on käsissään sisäpoliittinen kriisi El Pason ja Daytonin ammuskelujen vuoksi. Ammuskeluissa menehtyi noin 30 ihmistä.

LUE LISÄÄ: Aki Kangasharju: ”Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä – Suomessa populismi on hallituspuolueissa”