Kiinan Chang'e 4 -avaruusluotain on laskeutunut onnistuneesti Kuun niin sanotulle pimeälle eli Maahan näkymättömälle puolelle, kertoo kansainvälinen media.

Kiinan valtiollinen media kertoi laskeutumisesta torstaina. Sitä pidetään merkittävänä saavutuksena Kiinalle, joka pyrkii mahtivallaksi myös avaruudessa. Chang'e 4 laskeutui Aitkenin altaaseen eli yhteen Kuun törmäyskraatereista ja lähetti saman tien takaisin historian ensimmäisen lähikuvan Kuun Maahan näkymättömästä puolesta, CNN kertoo.

”On hyvin todennäköistä, että Chang’en menestys – ja Kiinan miehitetyn Shenzhou-avaruusohjelman menestys – yhdistetään lopulta kiinalaiseksi, miehitetyksi Kuu-lennoksi. Kertoimet sille, että seuraava äänilähetys Kuusta tulee mandariinikiinaksi, ovat pienet”, kommentoi Kiinan avaruusohjelman tuntija, professori Joan Johnson-Freese CNN:lle.

Kuun kaukainen tai Maahan näkymätön puoli ei koskaan käänny maapalloa kohtia. Pimeä puoli se ei kansankielisestä nimestään huolimatta oikeasti ole.

Avaruusmatkailulle Kiinan luotain on saavutus siksi, että Kuun kaukainen puoli on radiotaajuuksien tavoittamattomissa. Luotaimen kommunikaation Maahan mahdollistaa erillinen Kuuta kiertävä satelliitti, jonka Kiina lähetti aiemmin. Luotain etsii Kuusta muun muassa vettä ja kasvien kasvumahdollisuuksia sekä tutkii auringonpurkauksia.