Kiina on varoittanut Yhdysvaltoja kauppasodan jatkumisen seurauksista. Kiinan kauppaministeriö ilmaisi lauantaina vastalauseensa Trumpin myöhään perjantaina ilmoittamille tullikorotuksille.

”Jos väärät toimet eivät lopu, niillä on seurauksia”, ministeriö sanoi julkilausumassaan CNBC:n mukaan.

Donald Trumpin mukaan olemassa olevat 250 miljardin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvat Yhdysvaltain tullit nousevat lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin. Lisäksi syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10:stä 15 prosenttiin.

Kiina puolestaan kertoi aikaisemmin perjantaina asettavansa 75 miljardin dollarin edestä lisätulleja, jotka tulevat voimaan syyskuun alussa ja joulukuun puolivälissä.

Lue lisää: Kauppasota: Donald Trump iski heti takaisin – ”Alkaa olla niin sanotusti piru merrassa”

Kiina syyttää Trumpia yksipuolisesta protektionismista.

”Tällainen vahingoittaa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä valinnutta yhteisymmärrystä ja molemminpuolisen kunnioituksen periaatetta. Lisäksi tällainen vahingoittaa vakavasti monenkeskistä kauppajärjestelmää ja normaalia kansainvälisen kaupan järjestystä”, kiinalaisministeriö varoittaa.

”Tohtori Tuho” varoittaa kauppasodan seurauksista

Suomalainen varainhoitotalo Front arvioi, että USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelut tekee vaikeaksi se, että molemmilla mailla on kovia vaatimuksia, joista ne eivät ole valmiita joustamaan.

”USA haluaa Kiinan kunnioittavan aiempaa paremmin tekijänoikeuksia, ulkomaisille yrityksille vapaamman pääsyn Kiinan markkinoille ja rakenteellisia muutoksia Kiinan valtiojohtoiseen talousjärjestelmään, johon kuuluvat esimerkiksi tuet kotimaisille yrityksille ja niin sanotut pakotetut teknologian siirrot. Pakotetuissa teknologian siirroissa Kiina on edellyttänyt markkinoilleen tulevilta ulkomaisilta yrityksiltä teknologiansa luovuttamista kiinalaisten käyttöön. Kiina puolestaan haluaa, että USA luopuu kauppasopimuksen myötä välittömästi langettamistaan tullipakotteista. USA:n on valmis purkamaan tullisanktiot asteittain pidemmän ajan kuluessa”, toimitusjohtaja Vesa Engdahl kommentoi markkinakatsauksessa.

Hän huomauttaa, että kauppasodan syveneminen ja pitkittyminen ovat viime aikoina alkaneet näkyä toden teolla ympäri maailmaa. Keskeiset ennustelaitokset, kuten IMF ja World Bank, ovat laskeneet globaalia taloutta koskevia ennusteitaan kauppasodan takia.

”Kiinan talouskasvu on selvästi hidastunut. Vaikka Kiinan talous kasvaa virallisten tilastojen mukaan edelleen hieman yli 6 %:n vuotuista vauhtia, on tämä hitain tahti lähes 30 vuoteen. Kiinan kannalta huolestuttavaa on, että monet ulkomaiset yritykset ovat alkaneet kauppasodan seurauksena harkita tuotantonsa siirtämistä Kiinasta muihin maihin. Kauppasodan vaikutukset tuntuvat yhä laajemmin myös USA:ssa. Tähän saakka maan työllisyys- ja talouskehitys on ollut hyvää, mutta kokonaistuotannon nousu on hidastumaan päin. Tänä vuonna USA:n bruttokansantuotteen odotetaan kohoavan hieman yli 2 % ja ensi vuonna enää vajaat 2 %.”, Engdahl kommentoi.

Synkistä talousennusteistaan ja erityisesti finanssikriisin ennustamisesta tunnettu sekä niiden vuoksi ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini varoittaa, että Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota saattaa johtaa globaaliin taantumaan ensi vuonna.

”On helppo kuvitella, kuinka nykyinen tilanne voi johtaa avoimen kauppajärjestelmän täydelliseen luhistumiseen”, hän kirjoittaa Project Syndicate -sivustolla.

Roubinin mukaan kauppasota on jo nyt johtanut deglobalisaatioon, koska yritykset eivät voi enää luottaa perinteisiin arvoketjuihin.

”Se tarkoittaa tuotantokustannusten nousua kaikkialla”, hän toteaa.

Lue myös:

”Tohtori Tuholta” uusi varoitus Donald Trumpista: ”Voi riittää maailmanlaajuisen kriisin syntymiseen”

Tutkija: Kauppasodan loppua ei näy – Kiinalla on merkittävä Trumpiin liittyvä etu

Kauppasota yltyy: ”Kiinan keskuspankki teki valuuttakurssista aseen”