Kiinan ulkoministeri Wang Yi on varoittanut Yhdysvaltoja ”tuhlaamasta aikaa” maiden välisten suhteiden korjaamisessa.

”Sekä Kiina että Yhdysvallat hyötyvät yhteistyöstä ja kärsivät yhteenotosta”, hän sanoi vuotuisessa tiedotustilaisuudessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Wangin mukaan maiden väliset jännitteet ovat kasvaneet koronaviruksen, Hongkongin tilanteen ja myös muiden syiden vuoksi. Hän syytti Yhdysvaltoja maiden välisten suhteiden ajamisesta uuden kylmän sodan partaalle.

”Yhdysvaltojen on lopetettava arvokkaan ajan tuhlaaminen.”

Sdp:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja varoitti lauantaina kärjistyneen tilanteen vaikutuksista Eurooppaan.

”Meitä Euroopassa halutaan mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain kärjistyvään vastakkainasetteluun vaatimalla meitäkin valitsemaan puolemme. Tällaiseen vielä kylmään mutta kuumaksikin mahdollisesti kehittyvään sotaan ei tule liittyä”, hän kirjoitti Facebookissa.

Tuomiojan mukaan ystävälliset suhteet molempiin puoliin tulee säilyttää, mutta kritiikkiä on esitettävä silloin kun siihen on aihetta.

”Juuri nyt Yhdysvalloissa kielenkäyttö on hurjempaa kuin monenkeskiselle yhteistyölle suusanallista uskollisuutta vakuuttavassa Kiinassa. Siinä missä toinen irtisanoo kansainvälisiä sopimuksia toinen jättää niitä noudattamatta. Uusi lainsäädäntöesitys Kiinassa ei kerro aikeesta noudattaa Hongkongin autonomian kunnioittamista edellyttävää sitoumusta.”

Lue seuraavaksi: