Kiinan terveysministeri Ma Xiaowei kertoi sunnuntaina, että koronavirus leviää nyt paljon aikaisemmin tiedettyä nopeammin.

Hän sanoi uutistoimistoille, että virus voi tarttua ihmisestä toiseen jo ennen oireiden alkamista. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ihmiset, jotka eivät tiedä sairastuneensa voivat levittää virusta eteenpäin.

”Viruksen rajaaminen on nyt elintärkeää”, hän totesi muun muassa BBC:n mukaan.

Lue lisää:

Sairauksien torjuntakeskuksen kokenut neuvonantaja William Schaffner kuvailee uusien tietojen tarkoittavan sitä, että tilanne on aikaisemmin arvioitua huomattavasti vakavampi.

”Kun kuulin tämän, ajattelin, että tämä on paljon pahempaa kuin osasimme odottaa. Uudet tiedot tarkoittavat, että virus on paljon tarttuvampi kuin alun perin uskottiin”, hän kommentoi CNN:lle.

Lue seuraavaksi:

Suomessa Terveyden ja hyyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kommentoi tilannetta rauhallisemmin.

”Isossa kuvassa se ei välttämättä tarkoita, että asialla olisi epidemiologista merkitystä. Tällaisessa tilanteessa on tyypillistä, että julkisuuteen tulee uutta tietoa ja arvioita ilman kunnollista pohdintaa”, hän sanoo Aamulehdelle.

Sanen mukaan tietoa tarvitaan vielä huomattavasti lisää, ennen kuin Suomessakaan on syytä arvioida esimerkiksi viranomaisohjeistukseen tarvittavia muutoksia.

Tällä hetkellä THL ohjeistaa ihmisiä ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli he saavat kuumetta ja hengitystieoireita kahden viikon kuluessa siitä, kun he ovat olleet Kiinan Wuhanissa tai tekemisissä sieltä tulleiden kanssa.

Lue myös: