Hollantilaisen Mars One -säätiön ja Mars One Venturesin toimitusjohtaja ja perustaja Bas Lansdorp aikoo lähettää ihmisiä Marsiin. Kyse on yhdensuuntaisesta matkasta, jolta ei palata Maahan. Bas Lansdorp puhui mediakonserni GroupM:n järjestämässä NextM-seminaarissa Helsingissä viime viikolla.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan nelihenkisen siirtokunnan pitäisi päästä matkaan vuonna 2031. Matka kestää seitsemän kuukautta, ja perille ryhmä pääsee vuonna 2032.

Ensimmäinen miehittämätön lento on tarkoitus lähettää Marsiin vuonna 2022. Neljä vuotta myöhemmin vuonna 2026 Marsiin on tarkoitus lähettää mönkijä.

Aikataulut ovat arvioita ja ihmisten lähettämistä on jouduttu siirtämään rahoitusongelmien vuoksi. Alun perin astronauttiryhmän piti päästä matkaan vuonna 2026.

Lansdorpin mukaan Mars One on käyttänyt noin kaksi miljoonaa euroa. Sekä siirtokunnan perustaminen Marsiin että rahan kerääminen matkaa varten on vaikeaa.

Verkkosivujensa mukaan Mars One on kerännyt tähän mennessä noin miljoona dollaria eli noin 800 000 euroa muun muassa lahjoituksilla, sponsoroinnilla ja oheistuotteiden myynnillä.

–Viime vuonna allekirjoitimme kuuden miljoonan dollarin sijoitussopimuksen sijoitusyhtiön kanssa, Lansdorp kertoo.

Tavoite on kaukana, sillä Mars-matkan hintalappu on Mars Onen arvion mukaan kuusi miljardia dollaria eli noin 4,86 miljardia euroa. Lansdorpin mukaan arvio pitää vielä paikkansa.

–Tarvitsemme noin 10 miljoonaa dollaria tänä vuonna ja 30 miljoonaa dollaria ensi vuonna. Emme tarvitse satoja miljoonia dollareita joka vuosi. Nyt kun meillä on kuusi miljoonaa, neljän miljoonan hankkiminen on realistista vielä tänä vuonna, Lansdorp sanoo.

Mars Onella on takanaan kaksi hiljaista vuotta, koska projektilla on ollut rahoitusongelmia. Lansdorpin mukaan rahat loppuivat 2015 loppuvuodesta.

–Meidän täytyi pysähtyä miettimään, miten jatkamme. Meidän täytyi keskittyä siihen, miten puhuttelemme sijoittajia. Sijoittajille piti saada sanottua, että Mars One on hyvä sijoitus, vaikka emme pääsisi Marsiin asti. Listauduimme vuonna 2016 Frankfurtin pörssiin.

Lähde:Kauppalehti