Asunnon hinta ja asumiskustannukset nousivat tärkeimmiksi asunnonostajien kriteereiksi Lakean kyselytutkimuksessa.

Asuntoja eri puolilla Suomea rakennuttava, myyvä, vuokraava ja isännöivä Lakea selvitti viime vuoden marras-joulukuussa, mitkä ovat suomalaisten asunnonetsijöiden tärkeimmät kriteerit uudelle kodille.

Reilun 1000 vastaajan mukaan tärkeimmät valintakriteerit uudelle kodille ovat hinta ja asumiskustannukset (74,8 prosenttia vastaajista), asunnon koko (61,6 prosenttia) sekä keskeinen sijainti (61 prosenttia).

Vähiten tärkeimmiksi valintakriteereiksi puolestaan koettiin mahdollisuudet persoonallisiin sisustusratkaisuihin (17 prosenttia vastaajista), taloyhtiön yhteiset palvelut ja tilat (17 prosenttia) ja ekologisuus (18 prosenttia).

Vaikka miesten ja naisten valintakriteereissä on eroja, kaikkein perinteisimmät stereotypiat eivät Lakean välittäjien mukaan pidä paikkaansa. Lakean asunnonvälittäjät kertovat törmäävänsä asuntonäytöillä vain ani harvoin pariskuntiin, joissa nainen keskittyisi sommittelemaan sisustustyynyjä ja mies kotiteatterijärjestelmän kaapeleita.

”Asuntonäytöillä näkee, että suomalaiset pariskunnat ovat yleensä melko tasa-arvoisia. Esimerkiksi keittiö ja keittiön varustus ovat ihan yhtä tärkeitä miehille kuin naisillekin. Molemmat kysyvät myös autopaikoista yhtä paljon”, kertoo yli kymmenen vuotta alalla toiminut Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua.

”Suomalaiset ovat sukupuolesta riippumatta rationaalisia ja käytännöllisiä. Tuo käytännöllisyys vain näkyy naisissa ja miehissä hieman eri muodoissa. Näytölle saapuessaan naiset kiinnittävät ensimmäisenä huomiota säilytys- ja kaappitiloihin. Miehet puolestaan esittävät kysymyksiä lämmitysjärjestelmästä ja talotekniikasta”, hän jatkaa.

Lakean kyselyn mukaan asunnon hinta on tärkein valintaperuste, mutta asuntokaupoissa myös mielikuvat ja tunteet ovat tärkeitä.

”Olen huomannut, että nämä fiilisasiat painavat vaakakupissa miehillä ja naisilla ihan yhtä paljon. Monesti lopullinen valinta tehdään tunteella, eikä kovalla faktalla”, kertoo puolestaan Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen.

Lue myös:

Ennuste: Suomen asuntomarkkinoilla raju jako kolmeen – ”Hintojen aleneminen voi olla aika dramaattisen isoa ja kehitys jatkuvaa”

Suomen asuntomarkkinoiden erityispiirre näkyy juuri nyt: ”Kauppaa siis käydään myös kesäisin, mutta …”