Keskustan kansanedustaja, ex-ministeri Anu Vehviläinen pitää sosiaaliturvan kokonaisuusuudistuksen kiireellisimpänä tehtävänä sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamisen helpottamista.

”Miten paremmin natsaa yhteen työttömyysturva ja osittainen lyhytaikainen palkkatyö? Millainen työttömyysturva kannustaa parhaiten työllistymiseen”, hän listaa Puheenvuoron blogissaan, jonka otsikko on ”Sotu-uudistuksen kiirekärkeen työllistymisen edistäminen”

Vehviläinen viittaa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen tärkeimpään tavoitteeseen, eli työllisyysasteen nostamiseen 75 prosenttiin ja 60 000 uuden työpaikan syntymisen vauhdittamiseen.

Vehviläisen mukaan vuoden 2019 työllisyysasteessa on ”hirmuisia” eroja alueiden välillä. Hän nostaa esiin esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan, jonka työllisyysaste oli viime vuonna 76,9 prosenttia ja Pohjois-Karjalan, jonka työllisyysaste oli 65,8 prosenttia.

”On onnetonta, että esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on samaan aikaan korkea työttömyys, mutta eräillä aloilla jo huutava työvoimapula. Voiko meillä olla erilaisia alueellisia ratkaisuja, jotta myös heikomman kehityksen työllisyysalueet saataisiin paremmalle kehitysuralle? Olisiko mahdollista tehdä heikomman työllisyyskehityksen maakunnissa sosiaaliturvan ja palkkatyön yhteensovituksen kokeiluja, joilla vauhditettaisiin ihmisten mahdollisuutta työllistyä nykyistä paremmin”, hän kysyy.

Lue seuraavaksi:

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi aikaisemmin perjantaina, että uudistusta tehdään komiteatyönä, jossa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet. Hanke kestää kahden vaali- tai hallituskauden ajan.

Lue lisää:

Vehviläinen sanoo suoraan, että maaliskuussa aloittava komitea on suuren urakan edessä.

”Minuakin, yleensä perusoptimistista ihmistä, vähän hirvittää”, hän kommentoi.

Lue seuraavaksi: