Köyhyys ja romanikerjäläiset saivat aikaan kiivaan keskustelun europarlamentaarikkoehdokkaiden välillä Työeläkevakuuttajat Telan ry:n järjestämässä paneelikekustelussa. Kiistaa syntyi erityisesti siitä, miten

Helena Erosen (muutos 2011) mielestä romanien ongelmien hoitoon ei ole järkevää puuttua ulkopuolelta.

–Jos yhteiskunnan ilmapiiri on, että antakaa vain meille rahaa, mutta mikään ei muutu, niin mitä järkeä sellaisia on ruveta ulkopuolelta auttamaan, hän sanoi.

Erosen mukaan EU on jo siirtänyt rahaa Euroopan itäisiin maihin, jotta he paneutuisivat köyhien ongelmiin.

–Rahat on kuitenkin käytetty muuhun. En usko, että sellainen ilmapiiri, että siirretään rahaa ongelmakohteisiin toimisi, koska taustalla on kyse yhteiskunnan ilmapiiristä ja asenteista, Eronen sanoi.

Liisa Jaakonsaari (sd.) tyrmää Erosen väitteen.

–Ei sinne mitään rahaa kanneta ilman, että mitään tapahtuu. Itse asiassa niitä rahoja jää tällä hetkellä käyttämättä, Jaakonsaari sanoo.

Hän korostaa, että esimerkiksi Unkarissa on pitkä traditio, että romaneilla ei ole ihmisoikeuksia. EU on hänen mukaansa ”panostanut kovin” ongelmien hoitoon monessa massa ja kehitystä on tapahtunut.

Romanien tilanne huolestuttaa myös Sirpa Pietikäistä (kok.).

–Ei ole mielipidekysymys, onko ihmisellä ihmisoikeudet vai ei, Sirpa Pietikäinen sanoi.

Myös europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) otti tilaisuudessa kantaa romanien oikeuksiin. Hän haastoi erityisesti perussuomalaisten linjauksia.

–Jos romanin heittää kadulle Unkarissa, niin he ovat meillä kerjäämässä. Perussuomalaisten ratkaisu on, että suljetaan rajat, Cronberg sanoi.

Sampo Terho (ps.) kiisti Cronbergin väitteen.