Opposition kansanedustaja, entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) pitää keväällä käytäviä panssariharjoituksia Yhdysvaltojen kanssa merkittävänä asiana. Hän korostaa, että kyseessä on iso panostus Yhdysvalloilta ja varoittaa suhtautumasta asiaan liian kevyesti.

–Jokainen joka käy läpi vähän historiaa, joutuu toteamaan, että sotaharjoitukset – niillä on iso poliittinen signaaliarvo, kun eri maat tekevät niitä yhdessä, osin jopa yksittäisten maiden omillakin harjoituksilla. Niillä on poliittisia seurausvaikutuksia. Kaikki naapurit katsovat, mitä toinen naapuri tekee, mihin se varautuu. Tietenkin myös sitä, ketkä siinä maassa ovat sotilaallisesti läsnä, Heinäluoma sanoi Ylen Ykkösaamu-radiolähetyksessä.

Yhdysvaltojen sotilaita saapuu keväällä Suomeen harjoittelemaan yhdessä suomalaisjoukkojen kanssa. Samalla Suomeen saapuu parikymmentä Yhdysvaltojen Stryker-rynnäkköpanssariajoneuvoa ja hävittäjiä. Yhdysvaltalaiset lentävät Suomen ilmatilassa historian suurimmassa laajuudessa. Osalle kansanedustajista tieto hävittäjävierailusta tuli median välityksellä.

Samoin oppositiopuoluetta edustava kansanedustaja, entinen puolustusministeri Carl Haglund (r.) totesi Ykkösaamussa, että Yhdysvaltojen harjoitus Suomessa on yhtä arkipäiväinen asia kuin että roska-auto tyhjentäisi roska-astiat.

–Tässä ei ole mitään dramaattista. Suomi on harjoitellut Naton kanssa jo 1990-luvulta lähtien, Haglund kommentoi.

Heinäluoma oli Haglundin kanssa eri mieltä.

–Nämä eivät ole mitään roskakuskijuttuja. Tätä ei voi mitenkään rinnastaa siihen, että joku kävisi täältä hakemassa F15-hävittäjillä roskat pois. Se johtaa todella väärään arkipäiväistämiseen. Se, että sotilaita Suomessa on, kenen sotilaita ja missä tarkoituksessa – se on erittäin iso asia, Heinäluoma sanoi.

Hän muistutti, että amerikkalaiset ovat kertoneet heillä olevan käynnissä Ukrainan kriisiin liittyen isoja turvallisuuspoliittisia muutoksia. Heinäluoman mukaan Yhdysvallat kehittää vastatoimia Venäjälle ja rakentaa Venäjälle pelotetta.

–Siihen liittyy amerikkalaisten joukkojen sijoittaminen Venäjän lähelle Naton itäisen Euroopan jäsenmaihin. Siihen liittyy aseiden uusi varastointi ja harjoitustoiminnan lisääminen Venäjän lähellä. Siinä siis lähetetään Venäjälle signaalia. On selvä, että Venäjä sen noteeraa, Heinäluoma sanoi.

–Kysymys on, olemmeko tällaisen geopoliittisen ison strategisen pelin yksi nappula. Jos olemme, se pitää tehdä tietoisesti, ja ymmärtää mitä kaikkia seurauksia sillä on, hän lisäsi.

Heinäluoman mukaan kyseessä on iso muutos Yhdysvaltojen linjassa.

–Harjoutustoiminnan ja joukkojen lisäämiseen [Euroopassa] pannaan kolme miljardia dollaria ja se on iso muutos aikaisempaan. Tähän asti Suomi on sanonut, että se haluaa olla vakauttava tekijä Ruotsin kanssa ja haluaa välttää sitä, että Ukrainassa syntyneitä ongelmia ratkaistaan sotilaallisin keinoin, hän sanoi.