Eduskunnan puhemiehen paikka kuuluu hallitusneuvottelujen jälkeen perussuomalaisille, katsoo keskiviikkona toiseksi varapuhemieheksi valittu perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola.

”Kyllä se paikka meille kuuluu”, Eerola toteaa.

Valtiollisessa protokollassa eduskunnan puhemies on arvovallaltaan heti tasavallan presidentistä seuraava.

Puhemiehen paikasta on syntynyt kiista kokoomuksen ja perussuomalaisten välille. Kun perussuomalaiset katsovat, että paikka kuuluu toiseksi suurimmalle puolueelle, on kokoomuksen tulkinta, että paikka kuuluu toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on aiemmin kertonut Uudelle Suomelle, että paikka on perinteisesti kuulunut toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

”Kun katsoo sitä listaa [eduskunnan entisistä puhemiehistä], niin se on ollut nimenomaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja”, Jokisipilä toteaa muistuttaen, että kyse on vakiintuneesta tavasta, ei säännösten tai lakien määrittämästä välttämättömyydestä.

LUE LISÄÄ: Halla-aholla poikkeava tulkinta – Orpo: Puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle

”Näistä on vuosien saatossa nähty erilaisia tulkintoja, mutta nythän ei vielä tiedetä, ketkä ovat hallituspuolueita. Viime kaudella sdp oli etenkin kovasti pahoillaan, kun suurin oppositiopuolue ei saanut varapuhemiehen paikkaa”, Eerola muistuttaa.

Viime vaalikauden alussa niin puhemiehen kuin varapuhemiestenkin paikat menivät kolmelle suurimmalle puolueelle, keskustalle, perussuomalaisille ja kokoomukselle, jotka yhdessä muodostivat myös hallituksen. Kesken vaalikauden sdp sai kuitenkin toisen varapuhemiehen paikan, kun puolueiden suuruusjärjestys eduskunnassa muuttui sinisen tulevaisuuden irtauduttua perussuomalaisista.

Keväällä puhemiehistön paikkojen jako nousseekin puolueiden neuvotteluiden kohteeksi, kun hallitus on muodostettu ja väliaikaiseksi puhemieheksi valittu Antti Rinne (sd) siirtyy näillä näkymin pääministeriksi.

Eerola kertoi keskiviikkona Kymen Sanomille, ettei hän olisi kiinnostunut pysymään puhemiehen paikalla.

Uudelle Suomelle hän tähdentää, ettei puhemiehen tai varapuhemiehen paikasta suoranaisesti kieltäytyisi, mutta että hän on kiinnostuneempi muista tehtävistä. Etenkin sellaisista tehtävistä, joista osallistuminen päivänpoliittiseen keskusteluun on luontevampaa kuin puhemiesinstituutiosta käsin.

Viime vaalikaudella Eerola toimi muun muassa siviilitiedustelulakeja ja maahanmuuttoasioita käsitelleen hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Torstaina eduskuntapuolueiden edustajat käyvät keskusteluja eduskunnan valiokuntien puheenjohtajapaikkojen jakamisesta.

LUE MYÖS:

Antti Rinteestä uuden eduskunnan puhemies – kaksi ääntä hylättiin

Paavo Arhinmäki: “Vaaleissa 3 selvää voittajaa - olisi luonnollista että olisivat hallituksessa”

Sinisten vaikuttaja avautuu Halla-ahon joukkojen toiminnasta: ”Tämän taistelun siniset hävisivät totaalisesti”