Taloyhtiö on velvollinen vaihtamaan yhtiön antennijärjestelmän, mikäli Yleisradion teräväpiirto- eli HD-kanavat eivät näy asukkaalle taloyhtiön nykyisellä järjestelmällä, kertoo Viestintäviraston laajakaista ja media -ryhmän päällikkö Päivi Peltola-Ojala Uudelle Suomelle.

Uudelle Suomelle asiasta vinkannut lukija on vaatinut taloyhtiötään – kesän jalkapallon MM-kisojen lähestyessä – päivittämään antennijärjestelmänsä, jotta kisoja voisi katsella Ylen HD-kanavilta. Taloyhtiö on kieltäytynyt päivityksestä kustannuksiin vedoten.

Laki on kuitenkin asukkaan puolella, kertoo Päivi Peltola-Ojala. Viestintämarkkinalain mukaan Ylen HD-kanavat kuuluvat siirtovelvoitteen piiriin eli ovat niin sanottuja ”must carry”-kanavia. Viestintäviraston mukaan asunto-osakeyhtiön on huolehdittava siitä, että siirtovelvoitteen piirissä olevat ohjelmistot ja palvelut ovat käyttäjien saatavilla.

Ylen HD-kanavat näkyvät sekä DNA:n että Digitan antennitelevisioverkoissa, mutta teräväpiirtokanavien väestöpeitto on molemmissa antenniverkossa vain noin 85 prosenttia.

Ristiriita syntyy siitä, että DNA:n ja Digitan verkkojen HD-peitto ei ole täysin päällekkäinen, vaan tietyssä taloyhtiössä HD-kanavat voivat olla saatavilla vain toisessa antenniverkoista. Mikäli taloyhtiössä on käytössä se verkko, joka ei kyseisellä alueella HD-kanavia tarjoa, on taloyhtiö velvollinen uusimaan järjestelmän.

–Näkyvyydessä on kaupunkikohtaisiakin eroja, että joku on toisen verkon peittoalueella ja toinen ei, Peltola-Ojala sanoo Uudelle Suomelle.

–Tällaisessa tapauksessa taloyhtiön pitää antennivastaanotosta huolehtia.

Mikäli taloyhtiö kieltäytyy vaihtamasta verkkoa, tulee asukkaan olla yhteydessä viestintävirastoon.

– Tarvittaessa viestintävirasto tekee velvoittavan päätöksen, mutta lähtökohtaisesti yritämme saada neuvonnalla taloyhtiön hoitamaan asian kuntoon, Peltola-Ojala sanoo.

Tähän mennessä velvoittavia päätöksiä ei Peltola-Ojalan mukaan ole tarvinnut tehdä, vaikka asia on herättänyt keskustelua taloyhtiöissä.

–Kiistat ovat ratkenneet siihen, että taloyhtiölle on kerrottu velvollisuudesta, hän sanoo.

–Jonkun verran on tullut yhteydenottoja asiakaspalveluun sekä taloyhtiöiltä että asukkailta, että mitä tämä velvoite tarkoittaa.

Onko odotettavissa kiistatilanteiden suma MM-kisojen alla?

–Vaikea sanoa, toivottavasti ei, Peltola-Ojala sanoo.

Kyse ei ole suurista summista, sillä Peltola-Ojalan karkean arvion mukaan antenniverkon vaihdos on vain joidenkin satojen eurojen arvoinen urakka.

HD-velvoite ei koske antennitaloyhtiöitä, jotka ovat 85 prosentin peittoalueen ulkopuolella.