Hongkong

Lakiesitys mahdollistaisi sellaisten hongkongilaisten ja mannerkiinalaisten virkamiesten rankaisemisen, joiden katsotaan rikkoneen Hongkongin erityishallintoalueen demokratiaa tai erivapauksia. Voimaan tullessaan oikeus sanktioiden määräämiseen lankeaisi ainakin Yhdysvaltain presidentille.

Kiinan ulkoministeriö tuomitsi lakiesityksen tuoreeltaan kovin sanoin, muistuttaen että Hongkongin kysymys on puhtaasti Kiinan sisäinen asia.

”Yhdysvalloilla on paljon tärkeitä intressejä. Jos lakiesitys hyväksytään, se ei ainoastaan vahingoita Kiinan intressejä sekä Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita, vaan myös Yhdysvaltain intressejä”, ulkoministeriön tiedotteessa todettiin.

”Kiina tulee vastaamaan Yhdysvaltojen puolelta tehtyihin vääriin päätöksiin puolustaakseen omia itsehallintoon, turvallisuuteen ja kehitykseen liittyviä intressejään.”

Tiedotteen mukaan Yhdysvallat vääristelee faktoja, jättää huomioimatta kaupungissa riehuvan väkivallan ja käyttää kaksoisstandardeja. ”Hongkongin tilanteessa ei ole kysymys ihmisoikeuksista.”

Lakiesitys pakottaisi myös Hongkongin erityishallintoalueaseman Yhdysvalloissa uudelleenarvioitavaksi joka vuosi. Tämä koskisi myös Hongkongin asemaa Yhdysvalloille tärkeänä rahoituskeskuksena. Hongkongin kautta kulkee yli 60 prosenttia Kiinaan menevistä suorista ulkomaansijoituksista.

Lakiesitys etenee senaattiin

Yhdysvalloissa on ollut vuodesta 1992 asti voimassa laki, joka takaa Hongkongille erityishallintoaseman Yhdysvaltain hallinnon edessä. Lakiesitys etenee seuraavaksi senaattiin, jonka odotetaan hyväksyvän lakiesitys pikavauhtia. Laki tulee voimaan senaatin hyväksynnän jälkeen.

”Demokraatit ja republikaanit sekä edustajainhuoneessa, että senaatissa tukevat yhtenäisenä hongkongilaisia”, Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kommentoi.

”Jos Yhdysvallat ei pidä esillä Kiinan ihmisoikeuskysymyksiä kaupantekomahdollisuuksien takia, menetämme silloin moraalisen oikeuden vaatia ihmisoikeuksia muualla maailmassa.”

Myös Hongkongin hallinto tuomitsi esityksen tuoreeltaan. Hallinnon julkaisemassa tiedotteessa muistutettiin, että erityishallintoalueen palattua isänmaalle, se on nauttinut korkean tason autonomiasta. Tiedotteessa muistutettiin myös, että ihmisoikeudet Hongkongissa on turvattu niin kutsutun yhden maan ja kahden järjestelmän periaatteella, mikä antaa Hongkongille sen erityishallintoaseman.