Metsä Groupin Kemiin kaavailema havusellutehdas jakoi myös europarlamenttivaaliehdokkaiden mielipiteet Eurooppalaisen Suomen vaalitentissä Oulussa.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola korosti uuden tehtaan edistyksellisyyttä.

”Ei saisi liikaa juuttua siihen, että katsotaan, miten se lisää päästöjä Suomessa. Pitäisi katsoa miten mieletön hanke se on, se edustaa maailman huippua.”

Vihreiden Hanna Halmeenpää muistutti, että jos Suomi pienentää hiilinielujaan, ne on kompensoitava päästövähennyksinä muualla.

”Sehän on positiivinen uutinen aina, kun on vireillä hanke, joka luo työtä ja osoittaa, että Suomeen halutaan investoida. Ei ole kuitenkaan kauaa siitä, kun Metsä-lehdessä arvioitiin, että Suomen puunkäyttö on tapissa. Minua kiinnostaa erityisesti, millainen euromääräinen lasku Suomelle lankeaa muina päästövähennyksinä muilla sektoreilla”, hän kysyi.

Rkp:n Nils Torvalds kiinnittäisi huomiota kuljetusten hiilidioksidipäästöihin.

”Hiilinielut vastaavat Suomessa noin 40 prosenttia meidän päästövähennyksistä, EU:ssa 10 prosenttia. Toisaalta metsä on suurimmassa osassa Suomea yksityisomaisuutta, eikä siitä voida säätää mitä tahansa, koska omistusoikeus ja perustuslaki estävät. Meidän pitää sen sijaan miettiä, miten me saadaan hiilidioksidipäästöt kuljetuksissa alas, siinä ei sähköauto hirveästi auta. Meillä on epäpuhdas sähkö ja tämä on se suurin ongelma.”

Eija-Riitta Korhola arvosteli EU:n ilmastopolitiikkaa ylipäänsä tempoilevaksi ja ristiriitaiseksi.

”EU on omaan nilkkaan potkimisen suurvalta: on paljon lainsäädäntöä, josta on haittaa ennen kuin hyötyjä aletaan saamaan. Lisäksi EU on poukkoilevan lainsäädännön suurvalta; esimerkiksi ilmastopolitiikassa kanta on muuttunut 180 astetta.”

Lue myös: ”Pitäisikö EU:n ottaa perinteisen suurvallan rooli?” Tutkija haastaa koko unionia isoon keskusteluun – Katso vaalitentti

Metsä Groupin viime perjantaina julkistama 1, 5 miljardin euron jätti-investointi on nousemassa myös hallitusneuvotteluiden riidanaiheeksi. Yhtiö aikoo rakentaa Kemiin uuden biotuotetehtaan, jonka suhteen ainakin sdp ja vihreät ovat täysin eri linjoilla. Metsä Group tekee lopullisen päätöksen hankkeestaan ensi vuonna.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman linjasi vappupuheessaan yksiselitteisesti, että hallitusneuvotteluissa ei tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi Metsä Groupin sellutehdashankkeen.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sanoi lauantaina Ylellä olevansa valmis satsaamaan infrastruktuuriin tehdashankkeen tukemiseksi, jos hänestä tulee pääministeri. Rinne kertoi myös uskovansa, että Suomen metsien hakkuutaso kestää uuden tehtaan tuoman kysynnän. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vastasi sunnuntaina toteamalla, etteivät Rinteen lupaukset ole vihreiden lupauksia.

Lisää aiheesta:

Nyt tuli selkeä viesti vihreille: ”Täysin selvää, että hallitusneuvotteluissa ei tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi tämän”

Pekka Haavistolta tyly kuitti – Yle: ”Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia”

Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”

Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin