Poliittiset nuorisojärjestöt ovat joukolla vastanneet Senioriliikkeen puheenjohtajalle Kimmo Kiljuselle, joka lähestyi nuorisojärjestöjä hiljattain kirjeellä.

Kiljunen ja järjestöt väittelevät eläkkeistä ja tarkemmin ottaen kansalaisaloitteesta, joka on kerännyt huiman määrän allekirjoituksia. Kiljusen johtama Senioriliike haluaisi luopua eläkkeiden taitetusta indeksistä ja siirtyä palkkatasoindeksiin.

Nuorisojärjestöt ovat julkaisseet kovasanaisen vastauksen Kiljuselle. Järjestöjen mielestä Kiljunen vääristelee jatkuvasti faktoja ja toistaa väitteitä, jotka Eläketurvakeskus on katsonut harhaanjohtaviksi.

Järjestöt listaavat kannanotossaan useita Kiljusen väitteitä ja vastaavat niihin. Esille otetaan myös niin sanottu Y-sukupolvi eli vuosina 1980–1995 syntyneet.

Kiljusen keskeinen väite on, että eläkeläisten tulotaso on pudonnut. Nuorisojärjestöt vastaavat tähän viittaamalla Suomen Pankin raporttiin, jossa kerrottiin 1980–1995 syntyneiden tuloromahduksesta.

Lue lisää: Tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin – ”Suuret ikäluokat pelastivat nahkansa”

Lue myös: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

– Nuorten joukossa köyhiä on eniten, ja heidän köyhyytensä on syvempää kuin muilla ikäluokilla. Tilanne uhkaa vakavasti eläkejärjestelmän kestävyyttä. Heikkenevien tulojen myötä nuorten kyky rahoittaa tuloistaan aiempien ikäluokkien eläkkeitä heikkenee ja heidän oma eläkekertymänsä jää pieneksi, järjestöjen kannanotossa sanotaan.

Aiemmin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov on yhdistänyt keskustelut Y-sukupolvesta ja eläkealoitteesta. Lue lisää: 85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

– Toteutuessaan aloite varmistaisi sen, että eläkevarat olisi syöty siinä vaiheessa kun Y-sukupolvi vihdoin pääsisi eläkkeelle, Sazonov lausui maaliskuun lopulla.

Kiljunen vastaa nyt nuorisojärjestöille Puheenvuoro-blogissaan.

– Nuorisojärjestöjen väite, että ”indeksialoite ajaisi tulevat sukupolvet köyhyyteen” perustuu olettamukseen. Se nojautuu yhteen ainoaan Eläketurvakeskuksen tekemään pitkän aikavälin ennusteeseen, Kiljunen kirjoittaa.

Kiljunen toistaa aiemminkin eläkekeskustelussa esiin nostamansa vaatimuksen, että ennusteita enemmän pitäisi luottaa historiaan.

– ETK:n ennuste käyttää alimitoitettua rahastojen tuotto-oletusta, 3,5 %. Vuosina 2010-15 rahastojen reaalituotto on ollut 4,6 %, vuosina 1996-2015 4,0 % ja vuonna 2015 5,2 %, Kiljunen kirjoittaa.

– Joka ikinen väitteeni väistettiin viittaamalla johonkin toiseen asiaan, kritisoi Kiljunen nuorisojärjestöjen vastausta.

Kiljunen kommentoi tietoja Y-sukupolven tuloromahduksesta seuraavasti:

– Suomen virallinen tilasto vuodelta 2014 kertoo, että pitkittyneen pienituloisuuden osalta nuorten ikäryhmässä on piikki, sillä 23-25-vuotiaiden ikäryhmässä köyhyysrajan alla elää lähes 15 %. Tämä on vakava ongelma, mutta onneksi väliaikainen, ainakin tilaston mukaan. Toinen piikki on eläkeläisten kohdalla. Yli 75-vuotiaista 20 % elää köyhyysrajan alla ja yli 85-vuotiaista 25 %. Tämäkin jatkuvasti kohoava piikki on väliaikainen, sillä 110-vuotiaista kukaan ei elä köyhyysrajan alla, ainakaan tilaston mukaan, Kiljunen kirjoittaa.

Näin Kiljusen ja opiskelijoiden kiista on edennyt

Kansalaisaloitetta koskeva riita leimahti ensimmäisen kerran helmikuussa, kun Akavan opiskelijat ja STTK-Opiskelijat kritisoivat aloitetta. Lue lisää: 1550 €/kk sijasta eläkettä 2170 €/kk? – Pelko heräsi opiskelijoiden keskuudessa

Sen jälkeen Kiljusen ja opiskelijoiden debatti on vain kiihtynyt ja myös Eläketurvakeskus on siihen osallistunut. Lue lisää: Eläketurvakeskus hermostui Kimmo Kiljuseen

Kiljunen on luvannut vetää tukensa pois aloitteelta, jos se on nuorten etujen vastainen. Lue lisää: Suora lupaus 85 000 nimen kansalaisaloitteesta: ”Vedän tukeni pois, jos se on nuorten etujen vastainen”