Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo sanoo Ylen MOT:n haastattelussa, että valtionyhtiö Veikkauksen kytkös edunsaajiin on ongelmallinen. Leivo korjaisi tilanteen ohjaamalla Veikkauksen tuottorahat suoraan valtion budjettiin, jolloin tukea tarvitsevien rahat eivät olisi peräisin nimenomaisesti rahapeleistä.

Leivo puuttuisi myös Veikkauksen rahapeliautomaattien sijoitteluun.

”On hyvin poikkeuksellista, että ne on sijoiteltu näin vapaasti näkyville. Minun mielestäni ilman muuta sermin taakse, ja voitaisiin vakavasti harkita, että ne siirrettäisiin Pelaamoihin”, Leivo sanoo MOT:n haastattelussa.

Leivo kehottaa valtion omistajaohjausta puuttumaan tilanteeseen. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) puuttui jo Veikkauksen toimintaan syyskuun alkupuolella. Tuolloin Veikkaus kertoi muun muassa päivittävänsä vastuullisuusohjelmansa ja vähentävänsä peliautomaattien määrää.

Samalla Veikkaus poisti kaikki poliitikkojäsenet hallituksestaan.

Keskustelu Veikkauksesta käynnistyi elokuussa. Tuolloin useat poliitikot heräsivät vaatimaan muutoksia Veikkauksen toimintaan ja kansalaisaloitteessa vaadittiin pelikoneita pois kaupoista, kioskeilta, huoltoasemilta ja ravintoloista. Kansalaisaloite ei kuitenkaan yltänyt 50 000 allekirjoitukseen, joka on raja aloitteiden eduskuntakäsittelylle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tekee parhaillaan selvitystä Veikkauksen toiminnasta.