Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaa tänään Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välissä sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Trump saapui Etelä-Korean pääkaupunki Souliin G20-kokouksen jälkeen lauantaina keskustellakseen Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kanssa. Ennen lähtöä hän päätti päivittää Twitter-tilinsä.

”Jos Pohjois-Korean johtaja Kimille sopii, haluaisin tavata hänet demilitarisoidulla vyöhykkeellä ihan vain kätelläkseni häntä ja sanoakseni hei(?)!”

Tänään Trump ja Moon käyvät yhdessä tapaamassa johtaja Kim Jong-unia.

Moon on sanonut, että Yhdysvaltojen presidentin ja Pohjois-Korean johtajan kädenpuristus demilitarisoidulla vyöhykkeellä olisi historiallinen hetki ja antaisi toivoa ydinasekeskustelujen etenemiselle.

”Siitä syntyisi merkittävä merkkipaalu Korean niemimaan rauhanprosessissa”, Moon sanoi Trumpille.

Pohjois-Korealla on ydinaseohjelmia, joita se on edistänyt vuoden ajan Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätösten vastaisesti. Tämä on kiristänyt tunnelmia Korean niemimaalla.

Moon on lupautunut toimimaan välikätenä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä, jotta Pohjois-Korea suostuisi luopumaan ydinaseistaan, ja Yhdysvallat takaisi maan turvallisuuden ja helpotuksia sille määrättyihin pakotteisiin.

Trumpin mukaan hän ja Kim odottavat toistensa tapaamista.

”Tapaamisesta tulee todella lyhyt, käytännössä pelkkä kädenpuristus. Mutta se on ok. Kädenpuristus tarkoittaa paljon”, Trump kommentoi.

Hänen mukaansa heillä on toistensa kanssa hyvät välit, mutta vielä on pitkä matka Pohjois-Korean ydinaseohjelmat lopettavien keskustelujen loppuun saattamiselle.

Trump kertoi Moonille, että hänellä on runsaasti aikaa eikä hänellä ole mitään kiirettä sopimukseen pääsemisessä.

Kim ja Trump tapasivat ensimmäisen kerran demilitarisoidulla vyöhykkeellä vuosi sitten. Sen jälkeen miehet ovat tavanneet Vietnamin pääkaupunki Hanoissa.

Lue lisää:

Pohjois-Korea laukaisi sittenkin ballistisen ohjuksen? – Tutkijat: ”Kim testaa, kuinka pitkään Donald Trump sulkee silmänsä”

Donald Trump: Pohjois-Korea oli valmis poistamaan ydinaseet – muttei niitä mitkä halusimme

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia ehtoja Koreasta