Politiikan konkari Kimmo Kiljunen (sd.) väittää, että Sipilän hallituksen rapautuminen on viemässä Suomen ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Hallituksen enemmistö eduskunnan äänestyksissä kutistui tänään 104:aan edustajaan, kun Ritva Elomaa siirtyi hallitusta edustavasta Uusi vaihtoehto -ryhmästä takaisin perussuomalaisiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittää, että palaajia voisi olla muitakin, jolloin hallituksen enemmistö olisi jo todella hatara. Toisaalta liikehdintää voi vielä tapahtua myös hallituksen suuntaan.

Sdp:tä eduskunnassa vuodet 1995–2011 edustanut Kiljunen uskoo, että nykyhallituksen tie alkaa olla päätöksessä. Hän kirjoittaa jopa, että ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat todennäköisemmät kuin maakuntavaalit puolen vuoden päästä.

– Myös Sipilän pääministeriuralle ei uskalla povata ruusuista tulevaisuutta. Vaihtoehdot ovat kovin vähissä, Kiljunen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Ei voida kuvitella, että Suomen historian suurinta yksityistämisoperaatiota, SOTE-ratkaisua valinnanvapauksineen voitaisiin vakavasti yrittää toteuttaa äärimmäisen niukalla eduskuntaenemmistöllä. Sama koskee Suomen historian suurinta väliportaanhallinnon uudistusta, maakuntahallintoa.

Lue myös: Sipilä: ”Liikettä voi tapahtua myös toiseen suuntaan”

Kiljunen ei usko, että kuninkaantekijöiksi voitaisiin tällaisissa mullistuksissa jättää parikymmentä ”omaa poliittista tulevaisuuttaan tuskailevaa Kike Elomaata”.

– Jos vaalikautta vielä yritetään jatkaa, näitä loikkareita ilmaantuu lisää. Ja jos ei ilmaannu, niin hallitus maksaa siitä kovan hinnan. Ulosmittaajina ovat yksikerrallaan kukin uuden vaihtoehdon eduskunnasta muutoin putoava kansanedustaja, Kiljunen uskoo.

– Sipilän on pakko tehdä johtopäätökset. Hän voi yrittää uutta hallitusta kristillisten ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Eduskuntaenemmistö olisi vain yhden paikan varassa ja siten äärimmäisen heikko. Olennaisempaa on kuitenkin, että tällaisen koalition hetki jo meni. ”Hallituskriisi” osoitti kristillisille ja ruotsalaisille, että heitä käytettiin vain pelinappulana suuremmassa pelissä.

Hän uskoo, että hallituspuolueista kokoomus voisi toivoa aikaistettuja vaaleja.

– Sen gallupkannatus on kunnossa, presidentinvaaliasetelma suosii ja ohjelmallista idealismiakin riittää yksityistämisvimmoineen.

Kiljunen arvioi, että soinilaisten perustaman Sinisen tulevaisuuden näkymä on sysimusta.

– Tämän skenaarion vahvisti YLE:n tekemä mielipidetiedustelu. Jos Jussi Halla-Aho on jossakin asiassa oikeassa, niin siinä, että puolueloikkareiden tie kulkee kohti nollakannatusta. Soinin porukka teki näyttävän kollektiivisen poliittisen itsemurhan. Populistinen protestipuolue voi elää vain protestista, Kiljunen kirjoittaa.

Pääministeri Sipilä itse sanoo, ettei ole huolissaan hallituksen enemmistöasemasta. Hän korostaa ryhmäkurin merkitystä äänestyksissä.

Lue lisää aiheesta:

”Hallituksen enemmistö voi olla kohta mennyttä” – Pahaenteinen vihjaus Halla-aholta

Ministeri Lindström tyrmää Sebastian Tynkkysen spekulaatiot: ”Juhannusvitsi”

Lisää paluuloikkareita? Halla-aho odottaa takaisin Elomaan lisäksi muitakin

Jättiyllätys perussuomalaisissa: Kike Elomaa palaa takaisin Sinisestä tulevaisuudesta

Sinisen tulevaisuuden ankea näkymä: ”Rahaton ja ongelma uskottavuudessa”

Hallituskriisin seuraus: Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatus nousi Yle- ja HS-gallupeissa