Suomessa on käyty viime vuosina keskustelua urheilijoiden arvostuksesta heidän aktiiviuriensa jälkeen. Monien urheilufanien mielestä arvostus on jäänyt liian vähäiseksi.

Jääkiekossa ja jalkapallossa hyökkääjät pääsevät esille tehoillaan. Puolustajat ja maalivahdit jäävät poikkeuksetta vähemmälle huomiolle.

Kimmo Timonen päätti komean uransa viime kesänä Stanley Cupiin. Timonen menestyi myös Suomen maajoukkueessa voitettuaan neljä olympiamitalia ja kolme MM-mitalia.

Puolustuksen johtohahmona hänen panoksensa oli monessa turnauksessa merkittävä. Kyse on joukkueurheilusta ja Timosen kaltainen kiekollinen puolustaja tekee joukkueen menestyksen eteen paljon ”näkymätöntä työtä”.

Timonen pelasi NHL:ssä 17 vuotta. Suomalaispuolustajista häntä kohtaan ovat vertailukelpoisia vain Reijo Ruotsalainen ja Teppo Numminen.

Timosta ei kutsuttu Linnan juhliin. Hänen saavutuksiaan ei myöskään huomioitu Urheilugaalassa eikä urheilutoimittajien äänestyksessä.

Nyt Timonen ottaa asian itse esille Kime4kids-blogissaan:

- Tiedän, että Suomessa on uutisoitu siitä, etten saanut kutsua Linnanjuhliin ja jäin huomiotta myös Urheilugaalassa. En voi väittää, ettenkö olisi ottanut kutsua itsenäisyyspäivänjuhliin tai jotakin tunnustusta gaalassa vastaan mielelläni. Ei ole minun asiani arvioida muiden tekemiä päätöksiä, mutta harmikseni huomasin, että arvostukseni on aika pientä suomalaisten päättäjien silmissä. Itse asiassa minua ja uraani arvostetaan enemmän Pohjois-Amerikassa kuin Suomessa, Timonen kirjoittaa.

- Suomessa Olen erittäin iloinen Jarkko Niemisen, Koivun Sakun ja muiden palkittujen puolesta, sillä tiedän, mitä huippu-urheilu ja pitkä ura ihmiseltä vaatii. Itse sain tehdä työtä jota rakastin 15-vuotiaasta lähtien ja sain työstäni vielä todella hyvää palkkaa. Yritin aina tehdä työni täysillä ja olin onnekas, että pystyin pelaamaan niin pitkän uran.

- Sain kunnian pelata Leijona-paidassa pitkään ja maajoukkuepeleillä oli valtava merkitys urani kannalta. Ilman Suomen paitaan pääsyä, olisi urani varmasti ollut toisenlainen. Uskon, että huomionosoituksitta jääminen on myös omaa syytäni. Olen aina pyrkinyt pitämään matalaa profiilia pelihommien ulkopuolella.

Timosen ulostuloa on kritisoitukin. MTV Sportin nettisivuilla häntä kuvailtiin mielensäpahoittajaksi.

Jokainen voi olla mitä mieltä tahansa, pitäisikö Timonen kutsua Linnan juhliin tai palkita Urheilugaalassa. Joka tapauksessa hänen ulostulonsa on tarpeellinen. Jääkiekko on joukkueurheilua, jossa voitetaan yhdessä.

Puolustaja on vähemmän näkyvässä roolissa, mutta joukkueelle hän on yhtä merkittävä kuin hyökkääjäkin. Medialta puolustajien saavutukset jäävät usein huomioimatta, kun parhaita pelaajia valitaan.

Puolustaja Sami Hyypiä pelasi käytännössä yhtä merkittävän jalkapallouran kuin Jari Litmanen. Silti suuri yleisö muistaa Suomessa lähinnä Litmasen. Vastaava epäkohta on Saku Koivun ja Kimmo Timosen tapauksissa.

Joukkueurheilussa puolustajille ja maalivahdeille soisi tulevaisuudessa lisää huomiota. Asiantuntevien urheilutoimittajien äänestyksissä olisi hyvä keskittää huomiota joukkueiden palkitsemiseen. Teemu Selännekin muistutti hypetystilaisuuksissa useampaan kertaan, ettei olisi saavuttanut mitään ilman joukkuekavereitaan.

Timosen blogin voi lukea kokonaisuudessaan täältä:http://kime4kids.blogspot.fi/2016/01/kunnioitusta-respect.html