Osa asiantuntijoista katsoo, että pörssin pohjat nähtiin syksyllä, mutta osa odottaa uutta pohjakosketusta. Myös Markkinaraadin vieraat löytävät perusteluja molemmille suunnille.

Inderesin analyytikko Sauli Vilén huomauttaa, että takana on 10 vuoden nollakorkokausi ja kova keskuspankkielvytys ja siitä palautumiseen liittyy nyt yksi sijoittajan keskeinen huoli.

”Oli tällaiset keskuspankkivetoiset juhlat päällä näin pitkään, niin se, että me selviäisimme oikeasti näin pienellä siitä kymmenen vuoden juhlinnasta, tämä olisi aika kevyt hinta siitä. Edelleen keskeinen uhka on se, että mehän emme vielä tiedä, miten tämä korkeampi korkotaso vaikuttaa”, Vilén sanoo.

Hänen mukaansa ”kipu tulee asteittain” ja alkuvuoden aikana aletaan nähdä, miten talous sopeutuu korkeampiin korkoihin.

”Se on selvä riskikortti, joka tässä vielä on pöydällä.”

Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä on huomannut, että nyt puhutaan paljon siitä, että koskaan aikaisemmin osakemarkkina ei ole lähtenyt nousuun ennen talouden taantumaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että koskaan aikaisemmin ei ole ollut vastaavaa koronakriisiä, joka pysäytti koko maailman. Siksi historiasta ei voi vetää suoria johtopäätöksiä.

Mitä yhtiötä kannattaa pitää juuri nyt erityisesti silmällä? Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri luottaa kansanosakkeisiin ja nostaa niistä esiin muutaman. Salkunhoitaja Kenkkilältä tulee selvät vinkit. Hänen mukaansa muun muassa Nestettä ”pitää omistaa pitkässä salkussa”.

Katso Markkinaraadin osakevinkit oheisesta videosta.