Sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson että puolueen tuore kansanedustaja Mai Kivelä ovat tänään kertoneet pettyneensä hallitusohjelman kirjauksiin koskien eläinten suojelua.

”Henkilökohtaisesti eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyvät linjaukset ovat ehkä sellainen osakokonaisuus tässä ohjelmassa, johon olen itse vähän pettynyt. Ne olisivat voineet olla paljon kunnianhimoisempia”, Li Andersson sanoi Facebookissa pitämässään ”kyselytunnissa”, jossa hän vastasi kansalaisten lähettämiin kysymyksiin lähinnä tuoreesta hallitusohjelmasta. Anderssonilta kysyttiin, onko eläinten hyvinvointia koskevaa lainsäädäntöä käsittelevistä työryhmistä odotettavissa myönteisiä tuloksia.

LUE MYÖS: Jaana Pelkonen: ”Häpeällistä käytöstä – Suomessa hylätään tai tapetaan 20 000 kissaa vuodessa”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

Mai Kivelä oli eduskuntaan noustessaan eläinten oikeuksia ajavan Animalian toiminnanjohtaja.

”Henkilökohtaisesti hallitusohjelman kirjaukset liittyen uuteen eläinlakiin on puoluepoliittisen urani suurin pettymys. Siitä on vaikea päästä yli. Puolueemme tavoitteet neuvotteluissa olivat todella paljon kovemmat kuin nyt kirjatut. Tiedän kuitenkin, että tein kaikkeni ja yritin parhaani”, Kivelä kirjoittaa Facebookissa.

LUE MYÖS: Riita eläinsuojelulaista: ”Maassamme kulutetaan tonneittain ruokaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi laitonta”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

Kivelä sanoo kuitenkin kannattavansa vasemmistoliiton hallitukseen menoa, koska hallitusohjelma kokonaisuutena on hänen mielestään edistämisen arvoinen.

Hallitukseen osallistumisesta on käynnissä vasemmistoliitossa jäsenäänestys ja päätöksen hallitukseen menosta tekevät puolueen päättävät elimet huomenna keskiviikkona.

Andersson ennakoi kiistoja koskien eläinten oikeuksia.

”On hirvittävän tärkeää, että kansalaisyhteiskuntakin on aktiivinen niissä kysymyksissä, koska sielläkin on aika paljon tällaista, mitä tulee vielä näihin selvitystyöryhmiin. En voi antaa liiallisia lupauksia. Varmasti tullaan käymään aika kovia keskusteluja ja vääntöjä niistä kysymyksistä tämän hallituskauden aikana”, Andersson ennakoi.

LUE MYÖS: Suorat sanat hallituksen lakiesityksestä: ”Mitä tulee eläinten oikeuksiin, Suomi on kehitysmaa”

Maaseudun tulevaisuus kertoi toukokuussa, että eläinten oikeuksista oli tullut hallitusneuvotteluiden kipukohta. Lehden mukaan hallitusneuvotteluissa riideltiin tuntikausia uudesta eläinsuojelulaista.

Esimerkiksi turkistarhausta ei mainita hallitusohjelmassa lainkaan, vaikka vihreät ja vasemmistoliitto ovat olleet täyskiellon kannalla.

Otteita hallitusohjelmasta eläinten hyvinvointia koskien:

”Asetetaan asiantuntijatyöryhmä selvittämään, miten voidaan tukea sika-alan tavoitetta porsitushäkeistä luopumiseksi. Uusien parsinavetoiden rakentamisesta luovutaan.”

”Selvitetään mahdollisuudet luopua porsaiden kastraatiosta ja taataan riittävä kivunlievitys kivuliaissa toimenpiteissä.”

”Eläinten hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön valvontaa parannetaan ja teurastamoiden videovalvontaa tehostetaan. Perustetaan eläinsuojeluasiamiehen virka Seinäjoelle.”

”Kestävien tuotantotapojen edistämiseksi ja antibioottien liikakäytön vähentämiseksi selvitetään esimerkiksi eläinperäisten tuotteiden osalta antibioottiveron käyttöönottoa.”

Hallitusneuvotteluissa olivat mukana sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: Nyt tuli ohje poliisilta: Toimi näin, jos näet koiran kuumassa autossa