Suomen merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon saanut Laura Lindstedt käytti Finlandia-juhlapuheensa poikkeuksellisesti.

Lindstedt sanoi heti alkuun, että ilosta huolimatta hänestä ei tunnu relevantilta puhua taiteen merkityksestä. Nykyhetkessä olennaisempaa oli hänen mukaansa puhua solidaarisuudesta, joka ”tuntuu olevan osalle maamme kansalaisista ja päättäjistä täysin vieras käsite”.

– Me elämme yhteiskunnassa, jossa tyhjä tsemppihenki on ottanut sivistyksen paikan, jossa solvaaminen ja väkivallalla uhkailu ovat normaalia kommunikaatiota. Ajattelun tilalla ovat selkäydinreaktiot, argumenttien sijaan lentävät polttopullot, Lindstedt maalasi.

Hetken päästä Lindstedt kertoi näkemyksensä hallituksen toiminnasta.

– Suomen hallituksen tempoileva, mutta ideologisesti tarkoitushakuinen politiikka murentaa turvallisuudentunnetta. Uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhän suuhun. Nyt perusoikeistolainen hallituksemme haluaa helpottaa hallintarekisterihankkeellaan rikkaiden veroparatiisipuljausta. Ikävä kyllä veroparatiisit ja ne vallanpitäjät, jotka eivät todella taistele verokeitaita vastaan, rapauttavat valtioita, yhteiskuntia, yhteisöjä, joissa ihmiset ovat valmiita rakentamaan yhteistä hyvää, kirjailija totesi.

– Suomea ollaan rakentamassa aivan tietoisesti luokkayhteiskunnaksi. Isoisäni oli torpan poika. Isoisoäitini oli kiertävä sairaanhoitaja. Isoäitini oli puhelinkeskuksen sentraalisantra. Oma äitini oli jo luokanopettaja. Suvussamme uskottiin, ja uskotaan yhä, koulutukseen.

Hän mietti, tarvitseeko ääneen sanoa, ”mitä meidän johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle”.

– Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus – kaikki nämä lyhyen tähtäimen näennäisratkaisut, joiden seurauksista myös tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, elleivät päättäjät pian havahdu hereille innovaatiounistaan.

Oneiron-romaanista palkitun Lindstedtin puheesta kertoi aiemmin muun muassa Yle, jonka verkkosivuilta löytyy videotallenne puheesta.