Uuden Suomen kirjailijavieras Tuula-Liina Varis sanoo kirjailijoiden kantavan huolta suomalaisen kaunokirjallisuuden tasosta tässä maailmassa, jossa kaikenlaisia painotuotteita tulee joka tuutista. Yhdistys aikoo vastakin hyväksyä jäsenikseen kirjailijoita, jotka täyttävät yhdistyksen kriteerit.

– Susan Kuronen ja Riitta Uosukainen eivät ainakaan toistaiseksi täytä Kirjailijaliiton jäsenkriteereitä, Varis vastasi.

Varis selitti Kirjailijaliiton valintaprosessia useassa vastauksessa. Häntä itseäänkään ei hyväksytty heti Kirjailijaliiton jäseneksi.

– Hain kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla ilmoitettiin, että liitto jää odottamaan kaunokirjallisen tuotantoni täydentymistä, Varis kertoi.

Yhdistys laatii itse sääntönsä ja jäsenkriteerinsä ja tulkitsee niitä itse. Variksen mukaan se on demokratiaa, ei se, että yhdistyksen säännöistä pitäisi voida päättää huutoäänestyksellä mediassa.

– Pelkkä määrä ei riitä, myös laatua arvioidaan. Prosessi kestää kuukausia. Uusista jäsenistä päättäviä yleiskokouksia pidetään kaksi kertaa vuodessa, Varis perustelee.

Kustantajia Suomessa on kolme suurta, muutama keskisuuri ja lukematon määrä pieniä. Variksen mielesta osa pienistä on oikein hyviä.

– Sitten on niitä, joilla ei ole mitään julkaisukynnystä, kunhan kirjoittaja itse maksaa kirjan kustantamisen viulut. Tilanne ei ole koskaan Suomessa ollut niin kirjava ja villi kuin nyt.

Kirjailijaliiton tehtävänä on huolehtia jäseniensä oikeuksista.Varikselle esitetyt kysymykset ja hänen vastauksiaan voi lukea täällä.

Joulutervehdyksenään kirjailija toivoo perheiden lukevan kirjoja.