Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen vakuutuslääkäreiden kaksoisrooleista.

–Miten potilaiden oikeusturva varmistetaan tilanteissa, joissa henkilön on mahdollista olla kaksois- tai jopa moninkertaisessa roolissa vakuutusyhtiön asiantuntijalääkärinä päättämässä vakuutuskorvausten lääketieteellisistä korvausperusteista, vakuutuslautakunnissa antamassa lausuntoja korvauskiistoissa sekä kytköksissä yksityisiin hoitopalveluja tarjoaviin tahoihin, Ronkainen kysyy.

Hän viittaa Ylen heinäkuun alussa julkaisemaan uutiseen, jonka mukaan vakuutusyhtiöt ovat syyttäneet Validia-kuntoutuslaitoksen lääkäreitä vääristä aivovammadiagnooseista.

Ronkainen toteaa tänään lauantaina julkaisemassaan blogissa, että on hämmästyttävää seurata, minkälainen vaikutusvalta vakuutusyhtiöillä on.

–Olen aiemmin tehnyt toimenpidealoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi, sillä nykyisellään vakuutuslääkäreiden on täysin mahdollista kiistää tapaturmien ja niistä seuranneiden vammojen syy-yhteydet, jopa silloin kun todisteet puhuvat muuta, hän kommentoi.

Ronkaisen mukaan vakuutuslääketieteen epäoikeudenmukaisuus koskettaa monia ja sotii kansan oikeustajua vastaan.

–Kyse on tietenkin rahasta. Etenkin aivovammojen kohdalla kuntoutusjaksot ovat pitkiä ja vaativia, ja tapaturmien kustannuksien kuuluisi usein langeta vakuutusyhtiöille. Vakuutusyhtiöt pyrkivät kuitenkin järjestelmällisesti kiistämään solutasolla tapahtuneet aivovammat, joita ei nähdä kuvantamistutkimuksilla mutta ovat selvästi todennettavissa kliinisissä kokeissa. Vakuutusyhtiöitä vastaan oikeutta käyvillä potilailla on usein vastassaan jopa kymmenien vuosien roikkuminen löyhässä hirressä, jolloin toimeentulo ja jaksaminen vamman kanssa ovat vaakalaudalla, hän toteaa.