Kokoomuksen kansanedustajat, ympäristövaliokunnan jäsenet Matias Marttinen, Saara-Sofia Sirén, Heikki Vestman, Sari Multala ja Mari-Leena-Talvitie ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) ydinvoimalausunnoista.

Mikkonen totesi Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kuulemisessa heinäkuussa, että ydinvoima ei ole ratkaisu Suomessa, kun energiasektori etsii nopeita ratkaisuja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi.

”Energiasektorilla on äärimmäisen tärkeä rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ihan jokaisessa maassa. Ja meidän täytyy löytää ratkaisuja, joilla pääsemme eroon fossiilitaloudesta. Ja myös semmoisia ratkaisuja, joihin pystymme siirtymään nopealla aikavälillä. Jos mietin kokemuksia Suomesta, niin ydinvoima ei ole kyllä tässä ollut mikään ratkaisu, päinvastoin: siellä on kymmeniä vuosia rakennettu eikä vieläkään ole tullut valmista”, Mikkonen sanoi kuulemisessa.

Matias Marttisen mielestä lausunto on vaarallinen tilanteessa, jossa EU valmistelee kestävän rahoituksen suunnitelmaa. Kokoomuslaiset tulkitsevat, että Mikkosen kanta on ylipäätään ydinvoimavastainen.

Marttinen huomauttaa kokoomusedustajien tiedotteessa, että hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC ja Kansainvälinen energiajärjestö IEA ovat tuoneet selkeästi esille, ettei päästötavoitteita voida saavuttaa ilman ydinvoimaa.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen on mahdotonta ilman ydinvoimaa. Ministerin lausunto on selvästi ristiriidassa hallitusohjelman, EU:n ilmasto- ja energiastrategian kanssa. Ministeri ei voi laukoa oman puolueensa ydinvoimavastaisia mielipiteitä edustaessaan maatamme kansainvälisillä areenoilla”, Marttinen sanoo.

LUE MYÖS:

Juttua päivitetty 30.9.2019 klo 16:52: Tarkennettu Mikkosen lausuntoa kuulemisessa ja lisätty sanatarkka sitaatti.