Euroopan komission tärkeimmän pestin eli komission puheenjohtajan valinta alkaa heti vaalien jälkeen. EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin 28. toukokuuta. Tarkoitus on esittää komission puheenjohtajaa ennen kuin Euroopan parlamentti saa rivinsä suoraksi.

Muita tärkeitä pestejä ovat jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, EU:n ulkopolitiikkaa johtava korkea edustaja, Euroopan parlamentin puheenjohtaja sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja, joka ei suoraan liity vaaleihin, mutta sovitaan osana tuolipeliä.

Komission puheenjohtajaksi on veikattu EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria ja kilpailukomissaari Margrethe Vestageria. Barnierin ongelma on hänen ranskalaisuutensa, ja Vestagerin este on, että hänen kotipuolueensa on Tanskassa oppositiossa. Listalla on myös EPP:n varsinainen kärkiehdokas Manfred Weber, mutta hän ei herätä suurta intoa edes omiensa joukossa.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin on kohistu siirtyvän EU-tehtäviin. Viime viikolla Merkel katkaisi huhuilta kategorisesti siivet. Huippupesteihin on kaavailtu myös Alankomaiden pääministeriä Mark Ruttea, Maailmanpankin toimitusjohtajaa, bulgarialaista Kristalina Georgievaa ja nykyistä eurokomissaaria, latvialaista Valdis Dombrovskisia.

LUE MYÖS: Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja