Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki ihmetytti puheillaan pääministerin ulkonäöstä.Kuva: Kesko

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki herätti julkisilla puheillaan paheksuntaa konsernin Kaupan päivässä maanantaina, kertoo Kauppalehti paperilehdessään. Lehden mukaan Halmesmäki totesi, että pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) voisi pääministerin sijaan olla ”kokovartaloministeri” edustavan vartalonsa takia.

Naisasialiitto Unionin edustaja tyrmäsi Halmesmäen kommentit naista esineellistäviksi Ylen Ykkösaamussa, jossa lausuntoa ehdittiin jo hämmästellä torstaina aamulla.

Halmesmäki intoutui Kauppalehden mukaan ylistämään Kiviniemen ulkonäköä tapahtuman juontajan ensin kiiteltyä pääministerin eleganttiutta. Lehden mukaan hyvän maun raja ylittyi moneen otteeseen 700 kutsuvieraan ja pääministerin itsensä kuullen.

Kuin varoituksena itselleen Halmesmäki muistutti myös, ettei voisi pääministerin ulkonäköön puuttua, koska niin sanottu Audi-mies on vielä tuoreessa muistissa.

Kesko-pomot ovat olleet esillä naislausunnoillaan jo ennen Audi-kohua. Konsernin entinen varapääjohtaja Timo Karake kohautti vuonna 1995 handicap-lausunnollaan, kuten Ilta-Sanomien jutussa kerrataan.

Karake perusteli naisten puuttumista yhtiön uudesta johtajistosta Ilta-Sanomille sillä, että ”monissa tapauksissa naisilla on se handicap (engl. vamma), että monta kertaa perheasiat ovat sellaisia, että ne aiheuttavat sen, että kun joudutaan muuttamaan paikkakuntia ja muita tällaisia asioita tekemään, siinä tulee omat hankaluutensa”.