Euroopan unioni on menestystarina, mutta tällä hetkellä vain hyväosaisten jäsenmaiden kannalta, kirjoittaa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) Uuden Suomen blogissaan. Jäätteenmäki ihmettelee blogissaan Suomen vasemmistopuolueiden siunausta euroryhmän säästöpolitiikalle.

–Yhteisvaluutta euron piti tiivistää yhteistyötä entisestään, mutta onkin käynyt niin, että euro on jakanut Euroopan uusiin jakolinjoihin, Jäätteenmäki kirjoittaa.

–Eurosta on monissa maissa tullut taloudellinen painajainen ja sosiaalisten levottomuuksien aiheuttaja.

Eurooppalaiset oikeusoppineet ovat huomauttaneet Euroopan komissiolle kansalaisten perusoikeuksien rikkomisesta Kreikassa, joka on säästötoimien seurauksena ajautunut lähelle humanitaarista kriisiä.

Yksi vetoomuksen allekirjoittajista oli yksityisoikeuden professori Niklas Bruun, jonka mukaan troikka eli Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat määränneet muun muassa Kreikan romuttamaan työoikeuden perusperiaatteita ja Kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksia.

Myös Espanjassa ay-liike on huolissaan työehtosopimusjärjestelmän romuttamisesta. Vallalla on kova työttömyys ja yleissopimusten sijasta vain yrityskohtaiset työehtosopimukset.

– Sitä ei tiedetä, miten paljon troikan painostus on päätöksessä taustalla, SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Katja Lehto-Komulainen sanoi Uudelle Suomelle viime viikolla.

Oppositiopuolue keskustaan kuuluvan Anneli Jäätteenmäen mielestä ”perus- ja ihmisoikeudet on sysätty syrjään, kun Eurooppa säästää itseään hengiltä”.

–Troikan määräyksestä työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien sääntöjä on purettu. Työttömyys, köyhyys ja sosiaalinen epävarmuus ovat lisääntyneet. Missä on solidaarisuus köyhiä kohtaan? Jäätteenmäki kysyy.

Jäätteenmäki suomii Suomen sosialidemokraattista puoluetta ja vasemmistoliittoa troikan politiikan hyväksymisestä hallituksen mukana.

–Vappuna on syytä kysyä, missä on vasemmisto? Suomalaisen vasemmiston alennustila näkyy paitsi tuoreessa puoluegallupissa myös haluttomuutena puolustaa ja kunnioittaa palkansaajien sosiaalisia perusoikeuksia, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Jäätteenmäen mielestä suomalainen vasemmisto ”istuu oikeiston johtamassa hallituksessa ja siunaa hiljaisuudella kriisimaiden työreformin”.

–Esko Ahon johtaman keskustan 1990-luvun alun työreformi oli lastenleikkiä verrattuna ns. troikan linjauksiin ja EU:n nykytodellisuuteen, Jäätteenmäki piikittelee.